Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Bugetul de stat, prejudiciat cu un milion: doi oameni de afaceri reţinuţi

© Sputnik / Ирина ЛяховаВырубка лесов в селе Кошерница, Вадул-луй-Водэ
Вырубка лесов в селе Кошерница, Вадул-луй-Водэ - Sputnik Moldova
Abonare
Oamenii de afaceri care au luat în arendă zeci de hectare de pădure au decis să taie copacii de pe o suprafață de nouă hectare, în loc să folosească fondul forestier conform destinației.

CHIȘINĂU, 16 nov — Sputnik. Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție au reținut miercuri doi antreprenori suspectați de tăierea ilegală a nouă hectare de pădure, parcela Ivanovca, Făleşti.

米国、100歳の夫が妻を斧で殺害し、自殺 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Câte păduri vor mai fi tăiate în Moldova, până vor fi interzise defrișările

Conform datelor CNA, fondatorul şi administratorul unei companii din Bălţi au arendat 28 de hectare de pădure în scopuri de vânătoare, pe un termen de 49 de ani. Potrivit contractului, semnat între firmă şi Agenţia Moldsilva, arendaşii urmau să asigure paza şi regenerarea pădurii, să valorifice masa lemnoasă, în limitele tăierii de îngrijire, să crească efectivul de animale şi să exploateze raţional rezervele forestiere.

Ancheta a stabilit că, începând cu luna iunie 2016, suspecții, în complicitate cu alte persoane, au efectuat lucrări de construcţie capitală a unui bazin acvatic şi a două drumuri de acces spre acesta. Pentru realizarea lucrărilor, arendaşii au defrişat în jur de 9 hectare de pădure şi au decopertat neautorizat solul, prejudiciind statul cu peste 1 000 000 de lei.

В Кишиневе вечером начали опиливать деревья - Sputnik Moldova
Ecologii protestează împotriva tăierii copacilor la Chișinău

Investigaţiile prealabile au demonstrat că în afacerea ilegală au fost implicaţi angajați ai Inspectoratului Ecologic de Stat și ai Întreprinderii Silvice Bălți. În aceste structuri de stat au fost întreprinse miercuri percheziții, fiind confiscată documentația. Persoanele vizate au fost escortate pentru audieri la Direcţia teritorială Bălţi a CNA.

Antreprenorii au fost plasați în izolator pentru 72 de ore. Ei riscă o amendă de până la 2350 de unități convenționale sau privațiune de libertate pe un termen de la 2 la 6 ani.

Cazul este investigat de Procuratura Anticorupție.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0