Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ministrul român al Apărării, reacţie la acuzaţiile lui Rogozin

© Facebook / Adrian ȚuțuianuAdrian Țuțuianu
Adrian Țuțuianu - Sputnik Moldova
Abonare
Oficialul român a declarat că nu ar vrea să intre în polemici privind incidentul diplomatic produs în spaţiul aerian al României

CHIŞINĂU, 29 iul — Sputnik. Ministrul român al Apărării, Adrian Țuțuianu, a calificat drept nepotrivită reacţia vicepremierului rus, Dmitri Rogozin, faţă de interdicţia impusă de autorităţile din România avionului în care se afla acesta de a survola spaţiul aerian al ţării.

„Absolut nepotrivită, ca să nu folosesc alte cuvinte", a declarat acesta în faţa jurnaliştilor.

Amintim că, vineri, autoritățile de la București au interzis pătrunderea în spațiul aerian românesc a aeronavei de pasageri la bordul căreia se afla vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care este și reprezentantul special al președintelui rus în regiunea transnistreană, pe motivul că acesta are interdicţie de zbor în spaţiul Uniunii Europene. În avionul companiei S7, care efectua zborul Moscova-Chișinău, se aflau 165 de persoane, inclusiv 11 copii.

Valeriu Ostalep - Sputnik Moldova
Politică
Ostalep despre vizita eșuată a lui Rogozin: Va avea de suferit toată Moldova

Rusia si-a exprimat protestul faţă de decizia autorităţilor de la Bucureşti, convocându-l în acest scop pe însărcinatul cu afaceri al României la Moscova, Viorel Cojocaru. Moscova califică acest incident drept o provocare deliberată, care prejudiciază grav relațiile bilaterale.

Anterior, vicepremierul Rusiei a promis că nu va lăsa fără răspuns acțiunile autorităților române care au interzis aeronavei de pasageri a Federației Ruse să survoleze spațiului aerian al României, punând astfel în pericol viaţa pasagerilor. Mai târziu, Rogozin a cerut să fie luate contramăsuri dure împotriva Chişinăului şi Bucureştiului, după ce România nu a permis ca avionul în care se afla aceasta să ajungă la Chişinău.

Întrebat de jurnalişti cum califică declaraţiile lui Rogozin, Țuțuianu a declarat că nu ar intra „într-un asemenea tip de retorică".

„Eu cred că noi trebuie să ne vedem de treburile noastre, să ne asigurăm dezvoltarea economică și, în același timp, să facem ceea ce este necesar pentru a avea cât mai multă securitate și a putea și descuraja anumite acțiuni ostile", a punctat acesta.

Amintind în context despre intenţia României de a cumpăra de la SUA rachete Patriot, acesta a specificat că „ele reprezintă și un element care consolidează securitatea națională a României, dar și un element de descurajare a unor posibile acțiuni agresive".

„Eu nu cred că trebuie să facem din asta o discuție, am greși să încercăm noi prin tot felul de declarații să escaladăm declarațiile date de alții. Cred că este înțelept să ne vedem de treburile noastre și să ne vedem de programul nostru", a conchis ministrul român al apărării.

Fluxul de știri
0