Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alertă meteo: cantitatea de precipitații va depăși 40 de litri pe metrul pătrat

© photo: Inspectoratul Național de Patrulare al IGPПоследствия дождя
Последствия дождя - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Cantitatea de precipitații care va cădea vineri în Moldova va constitui 15-25 litri pe metrul pătrat, iar izolat - 30-40 de litri pe metrul pătrat

CHIȘINĂU, 28 iul – Sputnik. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a reînnoit avertizarea meteo de cod galben de averse cu descărcări electrice. Codul galben este valabil pe întreg teritoriul țării, cu excepția raioanelor Briceni, Ocnița, Edineț și Dondușeni.

Ploaie - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Case inundate, sate rămase fără lumină – consecințele averselor din Moldova

Potrivit meteorologilor,  pe parcursul zilei de vineri se vor menține aversele cu descărcări electrice, iar spre ora 21:00 cantitatea de precipitații va constitui 15-25 de litri pe metrul pătrat, izolat 30-40 de litri pe metrul pătrat.

Hidrologii avertizează că pe unele râuri mici în locurile joase, în perioada 28-29 iulie, se va atesta creşterea locală a nivelului apei cu 0,4-0,9 metri.

În asemenea condiții apare riscul inundării gospodăriilor aflate în zonele joase. Pe unele râuleţe şi cursuri mici de apă sunt posibile creşteri locale ale nivelului apei, izolat cu ieşirea ei în luncă, se poate produce blocarea reţelelor de canalizare, eroziunea solului, înnămolirea şi pătulirea culturilor cerealiere, prăşitoare şi legumicole.

Este posibilă apariţia fenomenului de acvaplanare, care poate să ducă la pierderea controlului direcţiei de mers a autovehiculului.

Se recomandă construirea unor canale de captare şi dirijare a apei, evitarea deplasării prin zonele uşor inundabile, asigurarea stării bune a barajelor de către agenţii economici, în subordinea cărora se află iazuri şi bazine de apă.


Fluxul de știri
0