Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Reținere răsunătoare CNA. Pe cine au vizitat astăzi ofițerii anticorupție

© Sputnik / Rodion ProcaСпецназ
Спецназ - Sputnik Moldova
Abonare
O nouă reținere răsunătoare a fost efectuată în dimineața zilei de marți de ofițerii CNA și procurorii anticorupție

CHIȘINĂU, 25 iul – Sputnik. Un om de afaceri din Capitală a fost reținut de ofițerii și procurorii anticorupție. Acesta este vizat într-un dosar de abuz de putere și este bănuit că, acționând în cărdășie cu angajați ai Direcției Chișinău a ANSA, ar fi instituit monopol asupra exportului de fructe și legume în Federația Rusă.

Potrivit datelor preliminare ale anchetei, administratorul SRL-ului ar fi mituit persoane publice în vederea obținerii certificatelor fitosanitare necesare pentru exportul de produse vegetale în Rusia, fără ca marfa să fie supusă controalelor necesare. 

Ofiţeri CNA Спецназ НАЦ - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ofițerii SIS, CNA și procurorii au distrus un cuib al militarilor falși

Totodată, contra unor sume de bani, agentul economic ar fi acționat în calitate de intermediar în eliberarea certificatelor altor producători agricoli.

Au fost efectuate mai multe percheziții în biroul de serviciu și la domiciliul omului de afaceri, dar și la Direcția Chișinău a ANSA. Astfel, la ANSA au fost depistate și ridicate ștampila și facsimilul SRL-ului solicitant de certificate fitosanitare, dar și scrisori electronice private despre cum certificatele erau eliberate în lipsa controalelor legale la depozitul neautorizat. La domiciliul și sediul agentului economic au fost găsite acte pregătite pentru a fi transmise contra plată producătorilor agricoli, ca aceștia să poată realiza exportul, dar și corespondență privată cu angajați ai ANSA și Serviciului Vamal.

Urmare a măsurilor speciale de investigație și acțiunilor de urmărire penală, agentul economic au fost reținuți pentru 72 de ore. În privința angajaților ANSA, investigațiile continuă.

A fost pornită o cauză penală pe abuz de serviciu. Acest gen de infracțiune se pedepsește cu închisoare de la 2 la 6 ani sau amendă în mărime de la 1350 la 2350 unități convenționale, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani.

Dosarul este în gestiunea Procuraturii Anticorupție.


Fluxul de știri
0