În plină caniculă, Roma riscă să rămână fără apă potabilă

© Sputnik / Игорь Михалев / Accesați arhiva multimediaСтолица Италии – Рим. Фонтан Треви
Столица Италии – Рим. Фонтан Треви - Sputnik Moldova
Abonare
Peste 1,5 milioane de locuitori ai Romei riscă să rămână fără apă potabilă în cea mai fierbinte vară din ultimii 200 de ani

CHIȘINĂU, 23 iul — Sputnik. Aproximativ 1,5 milioane de locuitori ai Romei riscă să rămână fără apă potabilă în urma deciziei autorităților regiunii Lazio, care au interzis alimentarea din lacul Bracciano, al cărui nivel al apei a scăzut din cauza secetei.

Молдавский грэс - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Expert: Ucraina are interesul să sece Nistru

Această decizie fără precedent va intra în vigoare de la 28 iulie. Motivul acestea este temperaturile extreme de ridicate în Apennini de la începutul acestei veri. Climatologii menționează că luna iunie a devenit cea mai fierbinte din ultimii 200 de ani de observații, cu excepția anului 2003. În iulie, temperaraturile din regiunile de centru și sudul Italiei au ajuns la un maxim istoric, ceea ce a provocat incendii și secarea bazinelor acvatice.

Din păcate, ne confruntăm cu o tragedie. Nivelul lacului Bracciano a scăzut atât de mult, încât suntem în pericolul unei catastrope ecologice, pe care nici nu am fi putut imagina, a declarant, sâmbătă, la postul de televiziune Tgcom24, președintele regiunii Lazio, Nicola Zingaretti.

Punctul de trecere a frontierei de tip debarcader „Soroca-Țekinovca” - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Alertă în Moldova: vezi ce vrea să facă Ucraina cu râul Nistru

"Conform deciziei noastre, interdicția alimentării din lac va intra în vigoare peste o săptămână. Avem la dispoziție șapte zile pentru a utiliza toate posibilitățile și să reducem la maxim din disconfortul cetățenilor. Ar fi incorect să închidem ochii la problema existent, care este una foarte serioasă. Apa se epuizează la Roma și toți trebuie să conștientizeze aceste lucru", a declarat șeful regiunii.

În opinia experților, decizia autorităților din Lazio ar putea lipsi de apă potabilă peste 1,5 milioane locuitori ai Romei. În această situație, capitala italiană va fi nevoită să introducă măsuri de raționalizare a consumului de apă.

Подготовительные работы перед строительством Керченского моста в Тамани - Sputnik Moldova
Unde va fi construit cel mai mare pod peste Prut

Conducerea compania Acea, care se ocupă de furnizare apei în capitală, consideră decizia autorităților din Lazio „una anormală, ilegală și inutilă din punct de vedere al protecției lacului Bracciano".

"Compania Acea ia 86 de mii metri cubi de apă pe zi, ceea ce presupune o micșorare a nivelului apei cu un milimetru și jumătate, în timp ce adâncimea lacului Bracciano este de 164 de metri", a declarat, la postul de televiziune SkyTg24, președintele companiei, Paolo Saccani.

Primarul Romei, Virginia Ragi, și-a exprimat îngrijorarea și a îndemnat autoritățile din Lazio și conducerea companiei Acea să ajungă la o decizie comună și „să facă totul pentru a asigura cetățenilor, spitalelor, serviciilor de pompieri, unităților comerciale accesul la apă potabilă".

Fluxul de știri
0