CHIȘINĂU, 23 iul — Sputnik. Smântăna este unul din cele mai populare produse pe msele gospodinelor, fiind folosită atât la prepararea bucatelor fierbinți, cât și în cele reci, însă atunci când mergem la cumpărături, trebuie să fim atenți ce produs alegem. În locul unei smântâni natural am putea da de așa numitul "produs de smântână".
Dacă smântâna natural se obține în urma fermentării laptelui de vacă. Așadar, o smântână naturală nu trebuie să conțină nimic în afară de grăsime de lapte și microorganizme, cantitatea cărora este indicate pe pachet. Termenul de valabilitate unei smântâni care nu conține conservanți este de 3 zile într-un pachet neermetic și 14 zile într-un pachet ermetic.
Acum să reținem! Produsul de smântână nu are nimic în comun cu smântâna propriu-zisă.
Chiar dacă are proprietăți gustative asemănătoare cu smântâna, "produsul de smântână" nu are aceleași proprietăți nutritive. Pentru a deosebi aceste două alimente, vă sfătuim să citiți atent inscripția de pe pachet, în special în ceea ce privește componența produsului.
În primul rând, spre deosebire de smântână, produsul de smântână poate fi supus unei prelucrări termice — pasteurizare sau termizare. Smântâna naturală nu este supusă unei prelucrări termice.
La prepararea produsului de smântână, grăsimile de lapte sunt înlocuite cu grăsimi vegetale (cum ar fi ulei de palmier), aromatizatori și stabilizatori, elemente care sunt mai ieftine, dar care pot fi dăunătoare pentru sănătate.
În ultimul timp, anume uleiul de palmier, care în trecut era folosit doar în industria metalurgică, în calitate de lubrefiant, este folosit în acest scop. Un astfel de ulei are o compoziție apropiată de grăsimile animaliere și pentru a se topi are nevoie de o temperatură mai mare decât organismul omului. Prin urmare, uleiul de palmier rămâne în stomacul omului sub forma unei mase lipitoare.
Așadar, unicul avantaj al produsului de smântână este prețul mic și termenul de valabilitate care poate ajunge până la 30 de zile.
Mai trebuie să luăm în considerație că trăim în Republica Moldova și chiar dacă pe unele pachete este indicat că avem de a face cu o smântână naturală, în realitate am putea mânca un produs contrafăcut. În mai 2012, spre exemplu, Agenția pentru Protecția Consumatorului a descoperit în smântână autohtonă și de import, pretins "naturală", grăsimi vegetale (ulei de palmier, de floarea soarelui și din sâmburi de struguri), care sunt dăunătoare pentru sănătate, îndeosebi pentru copii, persoane bolnave cronici și vârstnicii.
Din păcate, încercările de a reduce costurile de producție, unii producători au început să folosească ulei vegetal nu doar pentru prepararea produsului de smântână, dar și a untului, înghețatei, produselor de brânză, etc. Așadar, citiți atenți eticheta de pe pachet atunci când mergeți la cumpărături.
„În goana după prețuri mici, consumatorii nu citesc întotdeauna ce scrie pe ambalaj. Iar uneori pe ambalaj nici nu ste tipărită informația completă. De exemplu, pe etichetă scrie că produsul respectiv este smântână, pe când în realitate acesta este doar un produs de smântână. Noi face de asemenea anumite analize în cadrul asociației și observăm că situația nu este deloc așa cum ne-am dori", declarase președintele Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Lapte, Carolina Linte, în unul din interviurile oferite agenției Sputnik.