Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cât ulei de palmier conțin produsele lactate comercializate în Moldova

© Sputnik / Алексей Мальгавко / Accesați arhiva multimediaМолочный комбинат в Омске
Молочный комбинат в Омске - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Lapte, Carolina Linte, a spus în interviul acordat postului de radio Sputnik Moldova că Agenția Națională pentru Securitatea Alimentelor (ANSA) va verifica dacă produsele lactate de import și autohtone conțin ulei de palmier.

CHIȘINĂU, 26 ian — Sputnik. Potrivit Carolinei Linte, prețul mic al produselor lactate importate din Ucraina au constituit un motiv serios pentru a pune la îndoială faptul că acestea ar fi naturale.

„Chiar și presa ucraineană a scris că în ultimii ani tehnologia utilizării uleiurilor de palmier este aplicată cu mult succes în Ucraina. Din acest motiv s-a și iscat întrebarea: de ce produsele ucrainene sunt atât de ieftine?", a declarat Linte pentru Sputnik.

Aceasta afirmă că importatorii de lactate din Ucraina ascund faptul că produsele lor conțin grăsimi vegetale nocive.

„În goana după prețuri mici, consumatorii nu citesc întotdeauna ce scrie pe ambalaj. Iar uneori pe ambalaj nici nu ste tipărită informația completă. De exemplu, pe etichetă scrie că produsul respectiv este smântână, pe când în realitate acesta este doar un produs de smântână. Noi face de asemenea anumite analize în cadrul asociației și observăm că situația nu este deloc așa cum ne-am dori", a subliniat Linte.

Молочный комбинат в Омске - Sputnik Moldova
Laptele moldovenesc este eliminat de pe piața autohtonă

Președinta Asociației Producătorilor și Procesatorilor de Lapte afirmă că atât produsele lactate de import, cât și cele autohtone vor fi supuse testului la prezența uleiului de palmier. Deja au fost luate primele probe. Prin astfel de metode producătorii autohtoni intenționează să influențeze asupra importului de producție ieftină din Ucraina.

Potrivit datelor serviciilor fiscale ucrainene, în ultimii trei ani, exportul de lapte și frișcă a crescut de la 6,9 mii de tone până la 10,5 mii de tone. Peste jumătate din câștigurile venite din export au fost asigurate de livrările către Moldova.

Și asta în condițiile în care, începând cu luna mai 2014, au fost aplicate restricții la importul produselor lactate. Au fost introduse cote, la depășirea cărora erau aplicate taxe obligatorii de 10 — 20%. De la 1 ianuarie 2017, decizia Guvernului Republicii Moldova cu privire la introducerea restricțiilor la importul unui șir de mărfuri ucrainene nu mai este în vigoare.

Fluxul de știri
0