CHIŞINĂU, 22 iul — Sputnik. Primarul general al Capitalei, Dorin Chirtoacă, le-a declarat jurnaliștilor după ședința de vineri a magistraților de la Judecătoria Buiucani că nu-i va răspunde la binețe pe parcursul întregii vieți lui Igor Gamrețchi, șeful Direcţiei Generale Transport Public şi Căi de Comunicaţie a Primăriei Chişinău, care este și fost coleg de clasă al primarului, pentru că din cauza lui a ajuns pe mâinilor procurorilor și judecătorilor.
„L-am văzut pe stradă, dar nici nu i-am răspuns la bună ziua și nici nu am să o fac pe parcursul întregii vieți", a declarat Chirtoacă, fiind citat de tv8.md.
„Dumnealui (Gamrețchi — n.n.), încercând să își ușureze pedeapsa, a arătat cu degetul spre mine. La fel au făcut și alții, din păcate. Aceasta este modalitatea în Moldova de a fugi de răspundere. Faci o prostie și pe urmă arăți la altcineva și așa scapi mai ușor", a mai declarat primarul aflat în arest la domiciliu.
Comentând pe facebook această situație, fostul consilier municipal Oleg Cernei a scris că încă în 2013 l-a avertizat pe Chirtoacă să nu-l promoveze pe Igor Gamrețchi în administrația locală pentru că este un hoț de biciclete, fapt pentru care a și fost deportat din Italia. Dar atunci Chirtoacă nu l-a ascultat, ci chiar s-a supărat pe Cernei.
"Când l-a promovat în funcție în 2013, am declarat tranșant că este inadmisibil ca colegul de clasă deportat din Italia pentru furt de biciclete să fie șef al Direcției Transport. Dorin nu s-a salutat cu mine aproape un an…ADEVARUL DOARE, DAR E NECESAR DE RECUNOSCUT GRESELILE!!!", a scris Cernei pe pagina a de facebook.
Amintim că vineri procurorii Anticorupție au anunțat că au încheiat urmărirea penală în dosarul parcărilor cu plată în care Chirtoacă are statut de învinuit.
Totodată, organul de urmărire penală solicită Consiliului Municipal Chișinău suspendarea din funcție a primarului pe durata procesului de judecată "în vederea excluderii oricăror influențe asupra martorilor, unii dintre exercită anumite funcţii în cadrul Primăriei Chişinău".
Infracțiunea de corupere pasivă în proporții deosebit de mari se pedepsește cu închisoare de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 8000 la 10000 de unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.
Traficul de influență în formă agravată se pedepsește cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 de unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 3 la 7 ani.
În aceste condiții, dacă va fi găsit vinovat, Chirtoacă riscă până la 22 de ani de închisoare.