CHIȘINĂU, 21 iul – Sputnik. Parlamentul de la Chișinău a adoptat, vineri, 21 iulie, cu votul a 61 de deputați Declarația cu privire la retragerea forțelor militare ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Autorii textului, deputații din fracțiunea PD și grupul PPEM, au precizat că această Declarație nu are statut de lege, ci este doar o atitudine politică.
Pentru textul Declarației au votat deputații din fracțiunile PD, PL, PLDM și parlamentarii din grupul PPEM. În semn de protest, toți deputații din fracțiunea PSRM au părăsit sala de ședințe a Legislativului.
Potrivit autorilor Declarației, staţionarea continuă a trupelor Federaţiei Ruse şi întărirea prezenţei militare a acestora în partea de est a Republicii Moldova constituie încălcări ale prevederilor constituţionale, în special privind independenţa, suveranitatea, integritatea teritorială şi neutralităţii permanente ale Republicii Moldova, precum şi ale dreptului internaţional;
”Considerăm că menținerea pe teritoriul Republicii Moldova a unui volum considerabil de muniții, arme și echipament militar reprezintă o amenințare constantă în adresa securităţii şi stabilităţii regionale şi europene, în general”, se spune în textul Declarației.
Deputații invită mediatorii şi observatorii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean să iniţieze discuţii politice privind transformarea mecanismului actual de menţinere a păcii într-o misiune civilă cu mandat internaţional.
Parlamentarii moldoveni au făcut un apel către toate organismele internaţionale şi statele lumii de a susţine iniţiativa sa de păstrare a suveranităţii, independenţei, integrităţii teritoriale şi neutralităţii Republicii Moldova, precum şi de a contribui, în aceeaşi măsură, la consolidarea eforturilor sale îndreptate spre salvgardarea securităţii statului.
Semnatarii Declarații au mai cerut Guvernului şi Preşedintelui Republicii Moldova să promoveze adoptarea unei Rezoluţii de către Adunarea Generală a ONU privind retragerea trupelor militare ruse aflate ilegal pe teritoriul ţării noastre.
”Îndemnăm toate părţile implicate să trateze prezenta declaraţie ca pe o manifestare a caracterului paşnic şi prietenesc al existenţei şi dezvoltării statului nostru şi ca pe o garanţie a menţinerii păcii şi a stabilităţii atât pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi în regiune”, se mai spune în textul Declarației Parlamentului Republicii Moldova.
Declarația intră în vigoare la data aprobării.