Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Lui Chirtoacă i-a fost înaintată o nouă învinuire. Riscă 22 de ani de pușcărie

© Sputnik / Miroslav RotariDorin Chirtoacă
Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Abonare
Procurorii i-au înaintat lui Dorin Chirtoacă o nouă învinuire în cadrul dosarului parcărilor cu plată. Riscă până la 22 de ani de închisoare

CHIȘINĂU, 14 iul – Sputnik. Procurorii anticorupție i-au înaintat acum două zile primarului liberal al Capitalei, Dorin Chirtoacă, o nouă învinuire. Anunțul a fost făcut, vineri, de procurorul Dumitru Robu, care instrumentează dosarul parcărilor cu plată, în care Chirtoacă are statut de învinuit. 

”Pe 12 iulie, lui Dorin Chirtoacă i-am înaintat o nouă învinuire în cadrul dosarului parcărilor cu plată: comiterea traficului de influență în variantă agravată și corupere pasivă, la fel în variantă agravată”, a declarat procurorul.

Dorin Chirtoacă - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Iată cum arată Dorin Chirtoacă după o lună de detenție - FOTO

Dumitru Robu a specificat că, Dorin Chirtoacă este învinuit că a luat mită în proporții deosebit de mari pentru implementarea proiectului parcărilor cu plată. 

Vineri, 14 iulie, la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, are loc o nouă ședință de judecată, în cadrul căreia magistrații examinează solicitarea procurorilor de a prelungi arestul la domiciliu pentru Chirtoacă, care expiră la 19 iulie. Magistrații au anunțat o pauză până la ora 17.30.

Procurorul a declarat că la baza cererii de prelungire a arestului preventiv stau trei temeiuri.  

”Persistă riscul ingerinței în desfășurarea urmăriri penale, riscul comiterii unor noi infracțiuni prin determinarea martorilor de ași schimba declarațiile și eschivarea de la urmărirea penală”, a declarat procurorul.  

Robu a mai adăugat că Chirtoacă nu a făcut declarații în cadrul procesului de urmărire penală. 

Între timp Chirtoacă, care a venit la ședința de judecată, a făcut mai multe declarații în fața presei, în cadrul cărora a anunțat că să fie scos din arest. 

”Ne așteptăm la o soluție pozitivă. Eliberarea din arest la domiciliu. Argumentele nu sunt întemeiate pentru a continua arestul la domiciliu”, a spus Chirtoacă. 

Liberalul susține că pe numele său s-ar pregăti noi dosare penale.  

”Ele sunt deja deschise, dar nu mi-a fost trecută vreo calitate”, a spus acesta. 

La rândul său, procurorul Dumitru Robu a afirmat că nu știe nimic despre astfel de dosare. 

”Am în gestiune doar o singură cauză penală în care este vizat domnul Chirtoacă. Dosarul parcărilor cu plată”, a menționat procurorul. 

Chirtoacă se află de șapte săptămâni în arest la domiciliu. Vicepreședintele PL a fost reținut la 25 mai în cadrul dosarului parcărilor cu plată.

Pentru corupere pasivă în variantă agravantă, Codul Penal prevede privarea de libertate de de la 7 la 15 ani cu amendă în mărime de la 8000 la 10000 unităţi convenţionale şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Traficul de influență în formă agravantă se pedepsește cu amendă în mărime de la 4000 la 6000 unități convenționale sau cu închisoare de la 3 la 7 ani.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

Sputnik Moldova pe Facebook, @sputnikmoldova pe Twitter, Sputnik Moldova pe VK, Sputnik Moldova pe OK, Sputnik Moldova pe GPlus+

Fluxul de știri
0