Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sondaj: Uniunea Vamală sau Uniunea Europeană - ce aleg cetățenii Moldovei

© Sputnik / Pavel IgnatovСоциологический опрос
Социологический опрос - Sputnik Moldova
Abonare
Aproximativ 12 la sută dintre respondenți consideră că ţara noastră nu ar trebui în general să adere la vreo uniune. Alte 9% dintre cetățeni ar ignora totalmente un referendum privind asocierea Moldovei cu oricine ar fi.

CHIȘINĂU, 1 iun — Sputnik. În cazul organizării unui referendum național în problema vectorului politic extern de dezvoltare a țării, peste 40% dintre cetățenii Moldovei ar alege Uniunea Economică Euroasiatică, a declarat marți la o conferință de presă Președintele Asociației Sociologilor și Demografilor din Moldova Victor Mocanu.

Potrivit acestuia, 41% dintre cetățenii RM se pronunță pentru aderarea țării la Uniunea Vamală a Comunităţii Economice Euroasiatice (în comparație cu 39% în sondajul anterior).

Martin Schulz - Sputnik Moldova
Politică
Schulz a observat că starea UE este deplorabilă

"Vectorul european este susținut de 38% dintre cetățenii chestionaţi (37% conform cercetării anterioare).

Alte 9% nu au putut să facă o alegere, iar 12% au refuzat să participe la vot", a spus Mocanu.

Acesta a subliniat că cetățenii care s-au exprimat pentru aderarea Moldovei la Uniunea Vamală și-au explicat alegerea prin faptul că acest lucru va contribui la soluţionarea conflictului transnistrean.

"Mai mult decât atât, susţinătorii apropierii de Uniunea Vamală consideră că vor fi deschise noi piețe de desfacere, iar economia va prospera. Cei care se pronunță pentru aderarea la Uniunea Europeană consideră că acest vector de politică externă va impulsiona lupta cu corupția şi va duce la dezvoltarea educației și medicinii", a explicat Mocanu.

Studiul sociologic a fost efectuată între 10 și 18 mai. La acesta au participat 1182 de respondenți cu vârsta de peste 18 ani, din 75 de localități ale republicii. Eroarea maximală este de 3%.

Rezultatele cercetării au fost prezentate în cadrul conferinței practico-ştiinţifice "Referendumul, cea mai avansată formă a democrației directe", organizată de Adunarea Interparlamentară a CSI.

Fluxul de știri
0