Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova are azi cu 80% mai puțini studenți decât pe timpul URSS

© Sputnik / Miroslav RotariВиктор Степанюк
Виктор Степанюк - Sputnik Moldova
Abonare
În anul curent universitățile din Republica Moldova vor fi nevoite să concureze pentru 5–6 mii de studenți, în timp ce numărul tinerilor care pleacă anual la studii în străinătate a ajuns la șapte mii.

CHIȘINĂU, 19 iul - Sputnik. La momentul de față numărul studenților moldoveni constituie doar a cincea parte din numărul celor de pe timpul URSS, a declarat pentru Sputnik Moldova Victor Stepaniuc, fost vicepremier al Republicii Moldova, decanul facultății Relații Internaționale la IRIM.

Victor Stepaniuc - Sputnik Moldova
Ce crede Victor Stepaniuc despre unire şi limba română

Potrivit acestuia, în anul curent numărul total de absolvenți ai liceelor a constituit aproape 18 mii, din care 40% nu au susținut bacalaureatul. Afară de aceasta, se știe că aproximativ 5 — 6 mii de candidați la studii vor pleca în România, deoarece România îi atrage cu locurile bugetare și condițiile bune din căminele studențești. De asemenea, mulți studenți pleacă să învețe în Rusia, chiar și în Ucraina, Bulgaria și alte țări.

Stepaniuc a subliniat că, în aceste condiții, pentru universitățile din Moldova se creează condiții nefavorabile, dat fiind faptul că aceste instituții pot atrage doar 5 — 6 mii de studenți. Această cifră constituie 18 — 20% din numărul studenților din perioada sovietică, când anual absolveau școala medie 40 — 50 mii de elevi din care aproape jumătate (20 — 25 mii) intrau la studii în instituțiile de învățământ superior. Când din 25 de mii rămân doar 5 — 6 mii, înseamnă că situația este catastrofală, a rezumat fostul viceministru.

Fluxul de știri
0