Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ultima oră! Data X se apropie. Ce se va întâmpla în Parlament la ora 16.00

© Sputnik / Miroslav RotariМузей парламента
Музей парламента - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Comisia Juridică finalizează dezbaterile pe marginea proiectului de lege pentru schimbarea sistemului electoral

CHIȘINĂU, 19 iul – Sputnik. Comisia Juridică, Numiri și Imunități va încheia astăzi, 19 iulie, discuțiile cu privire la proiectul de lege care se referă la modificarea modului de alegere a deputaților în Parlamentul Republicii Moldova. 

”Mergem pe formula dezbaterii acestui proiect într-un format mult mai larg, pe platforma comisiei juridice, de aceea noi vom continua discuțiile la ora 16.00, în Sala Europei”, a declarat președintele Comisiei, Raisa Apolschi.

Proiectul prevede formarea circumscripțiilor de către o Comisie specială instituită de Guvern, din care vor face parte reprezentanți ai societății civile, partidelor parlamentare și extra-parlamentare, reprezentanți ai minorităților naționale, mediului academic, experți. Informația despre circumscripțiile electorale va fi publicată în ”Monitorul Oficial” cu un an înainte de alegeri. 

Totodată, pentru asigurarea unei bune reprezentări a alegătorilor de peste hotare și din stânga Nistrului în Parlament urmează ca printre criteriile existente pentru formarea circumscripțiilor să fie inclus și criteriul de împărțire geografică. Formarea circumscripțiilor de către o autoritate independentă este una din recomandările Comisiei de la Veneția. 

Soluția cerută de experții Comisiei de la Veneția pentru finanțarea transparentă a candidaților și pentru integritatea acestora se regăsește în proiect prin certificatul de integritate, obligatoriu la înregistrarea candidatului. În legislația națională sunt prevăzute sancțiuni, inclusiv penale, pentru fals în declarații și pentru declarații de avere și integritate incomplete.

Выборы президента 2016 второй тур - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Ce sistem electoral este mai bun pentru Moldova: ce spune Andrian Candu

Totodată, se propune micșorarea plafonului de contribuție financiară a candidaților până la 50 de salarii medii pentru persoanele fizice și 100 de salarii medii pentru persoanele juridice. La această oră, persoanele fizice pot dona 200 de salarii medii, iar cele juridice – 400.

Printre amendamentele introduse în proiect pentru lectura a doua sunt incluse o serie de măsuri stimulatorii pentru asigurarea egalității de gen. Astfel, pentru promovarea femeilor în politică, conform angajamentelor internaționale ale Republicii Moldova și recomandărilor Comisiei de la Veneția, partidele care vor menține cota existentă de 40% și pentru circumscripțiile uninominale vor beneficia de un spor financiar bugetar de cel puțin 10%, care, conform unui coeficient, va crește cu fiecare candidat-femeie ajuns în Parlament. De asemenea, se propune reducerea în jumătate a numărului de semnături necesare pentru înregistrarea unei candidate în raport cu un candidat. 

Proiectul de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative a fost votat în prima lectură de 74 de deputați.

Fluxul de știri
0