Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce în secolul XIX Chişinăul era numit "unul dintre cele mai măreţe orașe"

© Photo : Мой город КишинёвКишинев. Аптека Когана (Паутынского)
Кишинев. Аптека Когана (Паутынского) - Sputnik Moldova
Abonare
Impresiile unui călător german din secolul XIX despre Chișinăul de acum aproape două secole

CHIȘINĂU, 15 iul — Sputnik. Geograful și călătorul german, Johann Georg Kohl, aminteşte în însemnările sale „Călătorie prin sudul Rusiei", publicate în anul 1846, și de orașul Chișinău pe care l-a vizitat.

În scrierile sale Kohl afirmă că Chișinăul face parte dintre „cele mai măreţe orașe ale Europei".

Фотография одного из районов Кишинева, сделанная в 1967 году - Sputnik Moldova
Societate
Chișinăul de acum 50 de ani: recunoști sectorul și strada?

"Deoarece are aproximativ cinci verste pe transversală și aproape două mile germane în circumferință. Numărul populației depășește 40 de mii și este alcătuită din ruși, ucraineni, tătari, moldoveni, evrei, armeni, bulgari, germani, francezi, greci, polonezi, sârbi și încă vreo câteva etnii mai puțin numeroase", scrie Kohl.

Probabil că nu doar suprafața Chișinăului, dar și numărul mare de etnii din care era constituită populația acestuia l-au impresionat atât de puternic pe savantul german.

"Rușii au fost primii care au ridicat această localitate, situată în mijlocul teritoriului alungit al Basarabiei, până la statutul de centru politic și, implicit, comercial al întregii regiuni. Datorită acestui fapt, orașul care, acum treizeci de ani, avea niște străzi pe care abia dacă puteai să dai de vreo câteva gâște sau purcei, a crescut ca pe drojdii. Acesta crește precum coada unei comete, și nu doar analizele noastre de statistică, ci și ultimele rapoarte oficiale ale rușilor nu reflectă în deplină măsură datele cu privire la dimensiunea orașului", constată Kohl în lucrarea sa.

Фонтан - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Chișinăul de altă dată: mărturii video din secolul trecut

Călătorul menționează multitudinea dealurilor din jurul Chișinăului, ceea ce poate fi observat și astăzi. Potrivit lui Kohl, aceste "dealuri sunt împădurite", iar acolo "poți întâlni stejari și fagi minunați". Dacă e să-i dai crezare călătorului, "împrejurimile Chișinăului pe o rază de 5 — 6 mile sunt mai bogate în păduri decât tot restul Basarabiei, iar de aici lemnul este transportat în localitățile de stepă adiacente, atât în nordul Basarabiei, cât și în sudul acesteia, la Odesa, Ismail, Iași, fiind un obiect important al comerțului".

Totodată, Kohl, care, apropo, este autorul organizării ierarhice a sistemului de transport, menționează că lemnul este dus la Odesa cu căruțele, însă acest lucru ar putea fi realizat pe cale fluvială, pe râul Nistru.

Кишинев. Дом Поляка - Sputnik Moldova
Societate
Chișinăul de acum un secol: Întoarcere în ”viitor”

"Cu acest mijloc minunat de transport, cu căruțele care abia se mișcă, trase de boi, lemnul călătorește pe o distanță de 25 — 30 de mile, ba chiar și mai mult. Cred că în tot restul Europei nu poți întâlni așa ceva", ironizează raționalul neamț.

Nu a fost trecut cu vederea nici vinul moldovenesc, pe care l-a apreciat ca fiind mai bun "decât cel din împrejurimile Odesei". În acei ani ai primei jumătăți a secolului XIX, Chișinăul expedia anual "800 — 900 mii de vedre de vin în guberniile rusești", iar peștele era adus în orașul nostru din Nistru, "majoritatea de la limanul Nistrului".

Fragmentul integral din scrierile lui Kohl despre Chișinău îl puteți citi aici

Fluxul de știri
0