CHIȘINĂU, 14 iul — Sputnik. În județul Vrancea au avut loc două cutremure de intensitate medie, la un interval de doar câteva ore.
După cum informam anterior, în noaptea de miercuri spre joi, la ora 01:34, în România s-a produs cel mai puternic cutremur din ultima perioadă. Acesta a avut magnitudinea de 3,6 grade pe scara Richter și a fost localizat în județul Buzău, la adâncimea de 142,9 kilometri.
Ulterior, la ora 06:50, în aceeași zonă s-a produs un seism de o intensitate mai mică, 2,4 grade, tot la mare adâncime — 121,3 kilometri, cel mai probabil, o replică a primului cutremur.
Câteva ore mai târziu însă, la ora 10:26, tot în județul Buzău este înregistrat un alt cutremur, care nu pare să mai fie o replică, deoarece a avut o magnitudine mai mare, de 2,7 grade și o adâncime de 130 de kilometri.
În noaptea următoare însă au urmat alte mișcări seismice, dar de data aceasta în zona Vrancea. Primul cutremur, cu magnitudinea de 2,6, s-a produs în noaptea de joi spre vineri, la ora 23:39, având epicentrul la adâncimea de 77,2 kilometri. Câteva ore mai târziu, la 03:22, în județul Vrancea este înregistrat un al doilea seism, de 2,4 grade, la o adâncime ceva mai mare, de 82,4 kilometri.
De menționat că, potrivit datelor Institutului Național de Fizică a Pământului din România, în zona Vrancea nu au mai fost înregistrate mișcări seismice din data de 29 iunie. Atunci cutremurul a avut magnitudinea de 3 grade și s-a situat la adâncimea de aproximativ 70 de kilometri.
Amintim că pe 25 iunie Vrancea a fost zguduită de un cutremur puternic, având magnitudinea de 4,1 grade pe Richter. Seismul a fost localizat la o adâncime mare — 138,8 kilometri.
Anterior, șeful Centrului de Seismologie al AȘM, Ion Ilieş, a explicat pentru Sputnik Moldova de ce s-au întețit în ultima perioadă cutremurele în Europa.
"Creșterea din ultima perioadă a frecvenței cutremurelor în Europa se datorează mișcării plăcii tectonice africane în direcția nord-vest. Adică, apăsând asupra plăcii eurasiatice, provoacă cutremure", menționa Ilieș.
Potrivit acestuia, cutremurele au devenit mult mai frecvente în ultima perioadă în Italia, Grecia, în Marea Neagră, Turcia, Albania și România, cele din România fiind adesea resimțite și în Republica Moldova.