Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Seismologul Ion Ilieș a explicat de ce s-au întețit cutremurele în Europa

© Sputnik / Miroslav Rotariземлетрясения
землетрясения - Sputnik Moldova
Abonare
Potrivit șefului Centrului de Seismologie, Ion Ilieş, în Moldova cutremurul de pământ a avut o intensitate de aproximativ două grade pe scara Richter.

CHIȘINĂU, 31 oct – Sputnik. Solicitat de Sputnik Moldova, șeful Centrului de Seismologie, Ion Ilieş, a declarat că în Moldova cutremurul a avut o intensitate de 2 grade.

”Creșterea din ultima perioadă a frecvenței cutremurelor în Europa se datorează mișcării plăcii tectonice africane în direcția nord-vest. Adică, apăsând asupra plăcii eurasiatice, provoacă cutremure”, a spus Ilieș.

Сейсмограф - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Un cutremur de 6 grade a zguduit Moldova

Potrivit acestuia, cutremurele au devenit mult mai frecvente în ultima perioadă în Italia, Grecia, în Marea Neagră, Turcia, Albania și România. Cele din România sunt adesea resimțite și în Moldova. Un exemplu în acest sens este cutremurul cu magnitudinea de 5,7 grade, care a avut loc la 24 septembrie curent.

Însă, potrivit seismologului, nu există nicio legătură între acest cutremur și cutremurele din Italia, deoarece acestea au avut loc la o adâncime medie.

Precizăm că un cutremur cu magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter s-a produs luni, la ora 13.49, în județul Vrancea, România. Acesta a fost înregistrat la o adâncime de 89.7 km.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Fluxul de știri
0