CHIȘINĂU, 31 oct – Sputnik. Solicitat de Sputnik Moldova, șeful Centrului de Seismologie, Ion Ilieş, a declarat că în Moldova cutremurul a avut o intensitate de 2 grade.
”Creșterea din ultima perioadă a frecvenței cutremurelor în Europa se datorează mișcării plăcii tectonice africane în direcția nord-vest. Adică, apăsând asupra plăcii eurasiatice, provoacă cutremure”, a spus Ilieș.
Potrivit acestuia, cutremurele au devenit mult mai frecvente în ultima perioadă în Italia, Grecia, în Marea Neagră, Turcia, Albania și România. Cele din România sunt adesea resimțite și în Moldova. Un exemplu în acest sens este cutremurul cu magnitudinea de 5,7 grade, care a avut loc la 24 septembrie curent.
Însă, potrivit seismologului, nu există nicio legătură între acest cutremur și cutremurele din Italia, deoarece acestea au avut loc la o adâncime medie.
Precizăm că un cutremur cu magnitudinea de 4,1 grade pe scara Richter s-a produs luni, la ora 13.49, în județul Vrancea, România. Acesta a fost înregistrat la o adâncime de 89.7 km.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.