Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce salariu cer moldoveni la angajare

© Sputnik / Miroslav Rotariбанкноты номиналом 200 лей
банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Abonare
n Moldova predomină locurile vacante cu salarii de 2000-3000 lei, urmate de cele cu salarii mai mari de 3000 lei.

CHIȘINĂU, 13 iul – Sputnik. Piața muncii din Moldova se confruntă cu lipsa persoanelor calificate în mai multe domenii, potrivit Buletinului informativ ”Cererea și oferta forței de muncă”, în semestrul I 2017, prezentat de Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM).

job - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vestea care îi face fericiți pe zeci de mii de șomeri din Moldova

Potrivit analizei ANOFM, în Moldova persistă un deficit al persoanelor calificate în domeniile: industria ușoară, servicii, medicină, management, finanțe, administrația publică.

Conform concluziilor agenției, o bună parte a șomerilor înregistrați la agențiile teritoriale necesită servicii de informare, consiliere și eventual calificare/recalificare profesională. O pondere de 22 la sută din numărul șomerilor înregistrați constituie persoanele cu vârsta prepensionară (50-65 ani), care mai greu sunt acceptați de către angajatori.

În același timp, se atestă o discrepanța pe medii de rezidență: 62 la sută dintre șomerii înregistrați erau din mediul rural, iar majoritatea locurilor de muncă vacante înregistrate sunt în mediul urban – 84 la sută.

Conform bazei de date a Agenţiei Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă şi structurilor sale teritoriale, în semestrul I s-a conlucrat cu 3,8 mii de angajatori și au fost înregistrate 23,9 mii de locuri de muncă vacante, dintre care 66% au constituit locurile oferite muncitorilor, iar 34% — specialiştilor. Din total locuri vacante înregistrate, 16% erau în mediul rural, iar 84% în mediul urban.

Analizând locurile vacante corespunzător salariilor, predomină locurile cu salarii de 2000-3000 lei (35%), urmate de locurile cu salarii mai mari de 3000 lei (29%), salariile în acord (23%), 1500-2000 lei (9%) și 1000-1500 lei (4%). Preponderent, de către șomeri sunt solicitate salariile de peste 3000 lei.

Fluxul de știri
0