Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alegerile parlamentare din 2018 în viziunea președintelui Igor Dodon

© Sputnik / Miroslav RotariИгорь Додон на избирательном участке
Игорь Додон на избирательном участке - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova speră că până la sfârșitul lui iulie va fi adoptată în a doua lectură legea cu privire la instituirea sistemului electoral mixt, iar următoarele ageri parlamentare se vor desfășura în baza noului sistem electoral

CHIȘINĂU, 13 iul — Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, nu exclude că următoarele alegeri parlamentare din Republica Moldova se vor desfășura conform noului sistem electoral.

„Am propus în aprilie curent adoptarea sistemului mixt pentru ca jumătate dintre deputați să fie aleși pe liste de partid, iar altă jumătate — în circumscripții uninominale. În prima lectură, legea a obținut o majoritate de voturi și cred că până la sfârșitul lunii iulie va fi adoptată în a doua lectură", a declarat Dodon într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Sputnik Belarus.

Președintele moldovean Igor Dodon, în Republica Belarus - Sputnik Moldova
Politică
Dodon le-a povestit businessmanilor din Belarus cum pot ajunge pe piața UE

Dodon a menționat că actualmente în Moldova este în vigoare sistemul electoral proporțional, însă majoritatea cetățenilor consideră că ar fi corect ca deputații să fie aleși în mod direct de către popor.

Președintele moldovean a subliniat că, astfel, următoarele alegeri parlamentare, care vor avea loc în 2018, se vor desfășura deja conform sistemului electoral mixt.

Liderul de la Chișinău și-a împărtășit și planurile de consolidare a verticalei puterii, menționând că ideea de instituire în țară a sistemului de conducere prezidențial i-a fost sugerată de către președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko.

„Am studiat cum a evoluat situația în Belarus după obținerea independenței, însă el (Lukașenko — n. red.) mi-a zis: Igor, tu trebuie să acționezi așa cum acționez eu, și a fost corect", a spus Dodon.

Președintele Moldovei a precizat că deja a făcut primii pași în această direcție.

„Am anunțat desfășurarea referendumului în septembrie pentru ca poporul să accepte sau nu (însă majoritatea sondajelor demonstrează că oamenii sunt de acord) să i se acorde împuterniciri suplimentare președintelui, doar pentru a dizolva Parlamentul, pentru putea desfășura alegeri parlamentare anticipate", a punctat Dodon.

Acesta a subliniat că este corect, în opinia sa, să tindă spre instituit modelul prezidențial de conducere în Moldova.

„În viitoarele alegeri parlamentare, partidul președintelui — Partidul Socialiștilor din Republica Moldova — va obține majoritatea în Parlament, ceea ce îi va oferi posibilitatea să consolideze și verticala puterii, și să soluționeze acele probleme cu care se confruntă Republica Moldova", a conchis Dodon.

Fluxul de știri
0