Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Băncile primesc pe gratis de la moldoveni 3,4 miliarde de lei

© Sputnik / Evghenii PanasencoBancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești
Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Abonare
Expertului Veaceslav Ioniță spune, într-un articol analitic publicat marți pe pagina Institutului pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale „Viitorul", că moldovenii dau pe gratis băncilor 3,4 miliarde lei, dar sunt de aproape patru ori mai grijulii cu banii lor decât românii

CHIȘINĂU, 12 iul — Sputnik. Potrivit lui Ioniță, în prezent depozitele persoanelor fizice în sistemul bancar al Republicii Moldova constituie 37,6 miliarde lei și sunt în scădere cu 850 de milioane lei față de luna februarie 2017, când acestea au atins maximul istoric de 38,5 miliarde lei.

вице-президент Национального банка Ион Стурзу - Sputnik Moldova
În ce să investim economiile și dacă putem avea încredere în băncile din Moldova

Această scădere, susține expertul, este provocată de o ușoară retragere a depozitelor cu dobândă, factor care a determinat creșterea ponderii depozitelor la vedere fără dobândă de la 8,5% la 9,2%.

Cu alte cuvinte, explică Ioniță, „depozitele moldovenilor care nu aduc dobândă din sistemul bancar la ziua de azi constituie 3,4 miliarde lei".

Însă el subliniază că „moldovenii sunt foarte atenți cu banii lor", iar „suma de 9,2% reprezintă banii pentru uz curent ai cetățenilor", adică este vorba despre „bani aflați în bănci", iar „restul sunt depozite cu dobândă".

Spre deosebire de Moldova, în România ponderea depozitelor fără dobândă se ridică la 35%, sau de 3,8 ori mai mult decât în Moldova, mai subliniază Ioniță.

În opinia lui, această pondere redusă are și o explicație negativă, deoarece cetățenii moldoveni preferă achitările în numerar și folosesc foarte puțin pentru achitări cardul bancar. Mai mult moldovenii preferă să țină banii la ciorap, iar dacă îi depun la bancă atunci doar pentru a câștiga din dobândă. Neîncrederea în achitările cu cardul ne face să fim foarte grijulii cu banii noștri, dar să nu uităm de cele 16,7 miliarde lei, bani în numerar aflați în circulație, care sigur nu aduc nici un fel de dobândă, consideră expertul.

Astfel, conchide el, moldovenii fie că țin banii la ciorap, fie la depozit cu dobândă, iar 3,4 miliarde de lei din bănci sunt banii pentru achitări curente și sunt cu mult mai puțini decât banii din buzunare, care de asemenea nu aduc venit.

Fluxul de știri
0