Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

”Benevol” cu de-a sila: Guvernul propune lichidarea întreprinderilor de stat

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaЗнак процента
Знак процента - Sputnik Moldova
Abonare
Întreprinderile de stat și cele municipale vor fi lichidate în cazul în care aleșii poporului vor vota acest proiect de lege - în interesul cui?

Întreprinderile de stat și cele municipale ar putea să dispară în următorii doi ani. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de Guvern în cadrul ședinței de luni. Statul nu mai dorește să poarte răspundere pentru datoriile întreprinderilor de stat.

”De la data intrării în vigoare a prezentei legi se interzice înființarea întreprinderilor de stat și întreprinderilor municipale”, este scris în proiectul de lege.

Afaceri.Economie.Privatizare - Sputnik Moldova
Banca Mondială, gata "să pună umărul” la privatizarea proprietăților de stat

Potrivit Ministerului Economiei, acestea urmează să fie reorganizate în societăți pe acțiuni și astfel ar deveni atractive pentru investitori. Proiectul inițial prevedea un termen limită de 4 ani pentru ca întreprinderile de stat și cele municipale să fie reorganizate. Directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, a propus însă în cadrul ședinței Cabinetului de Miniștri, în stil stahanovist, ca termenul să fie redus la doi ani.

Documentul include la articolul 18 și prevederi privind dizolvarea ”benevolă” a întreprinderilor de stat și municipale.

Această decizie a autorităților este de-a dreptul revoltătoare, deoarece după intrarea în vigoare a unei astfel de legi vor fi încălcate interesele comunităților locale. Acestea vor fi condamnate să aștepte investitorii străini, iar binele comun va fi dat uitării. Și asta deoarece, spre deosebire de societățile comerciale, întreprinderile de stat nu urmăresc obținerea profitului, ci prestarea unor servicii în interesul cetățenilor, iar managementul prost al întreprinderilor de stat, atât de des invocat de adepții ”statului minimalist”, nu este decât un mit, alimentat de cei care urmăresc să nimicească orice pârghie a statului prin care s-ar implica în jocul economic intern.

Pentru a ne convinge că statul poate fi eficient putem observa practica multor țări europene unde companii mari precum Orange sau Renault, unde statul Francez deține cote importante de acțiuni și chiar a procurat recent 14 la sută din compania Peugeot, potrivit Agerpress, nu intenționează să scoată ceva la vânzare.

Legiuitorul încurajează ”lichidarea benevolă” și bănuim că această prevedere se referă la cele aproximativ 320 de întreprinderi de stat care nu activează la moment. Celelalte întreprinderi, ”dobrovolino cu de-a sila” vor avea doi ani la dispoziție pentru a fi ”reorganizate”.

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, în anul 2016, autorităţile publice locale administrau 550 de întreprinderi municipale, iar autorităţile publice centrale — 250 de întreprinderi de stat.

Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu opinia redacției Sputnik.

Fluxul de știri
0