Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Femeile șomere din Moldova vor primi în jur de 20 de mii de lei. Vezi pentru ce

CC BY 2.0 / Siena College / LaughДевушки смеются
Девушки смеются - Sputnik Moldova
Abonare
Mărimea medie a indemnizației în anul 2017 se estimează la suma de 18.969 de lei, în 2018 – 20.828 de lei, iar în 2019 – 22.681 de lei.

CHIȘINĂU, 11 iul – Sputnik. Femeile care nu sunt angajate în câmpul muncii vor beneficia de indemnizația unică la naștere care variază între 19 mii și 22 de mii de lei, potrivit modificărilor propuse de Guvern la Legea cu privire la indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă și alte prestații sociale.

Guvernul solicită Parlamentului examinarea în mod prioritar a acestui proiect de lege. Executivul propune completarea documentului cu un alineat nou care are următorul cuprins: ”Soția care se află la întreținerea soțului asigurat beneficiază de indemnizație de maternitate dacă la data acordării concediului de maternitate nu este angajată în câmpul muncii și nu realizează venit asigurat, fapt care se confirmă prin carnetul de muncă și prin declarația scrisă pe proprie răspundere că nu este persoană asigurată de riscul respectiv”.

mama isi alapteaza un copilul кормление ребенка грудью - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Se schimbă regulile de ieșire la pensie a mamelor cu 5 și mai mulți copii

Ministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Stela Grigoraș, susține că rațiunea stabilirii indemnizației de maternitate este acordarea acesteia pentru pierderea capacității de muncă, iar la momentul producerii riscului asigurat ambele persoane – și cea care nu a contribuit la sistemul public de asigurări sociale și cea care a contribuit parțial – și-au pierdut capacitatea de muncă și se află de fapt la întreținerea soțului asigurat.

”Norma menționată stabilește un raport rezonabil de proporționalitate și echitate între toate categoriile beneficiare de indemnizație de maternitate”, a menționat ministrul.

Conform informației prezentată de Casa Națională de Asigurări Sociale, cheltuielile necesare pentru implementarea proiectului constituie în 2017 peste 182 de milioane de lei, în 2018 – peste 200 de milioane de lei, iar pentru anul 2019  cheltuielile vor ajunge la aproape 218 milioane de lei.

Astfel, mărimea medie a indemnizației de maternitate în anul 2017 se estimează la suma de 18.969 de lei, în 2018 – 20.828 de lei, iar în 2019 – 22.681 de lei. 

Fluxul de știri
0