Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Reforma ştiinţei să fie prioritatea zero - este dorinţa lui Gheorghe Duca

© Sputnik / Evgheni PanasencoПрезидент Академии наук Молдовы Георгий Дука
Президент Академии наук Молдовы Георгий Дука - Sputnik Moldova
Abonare
În opinia lui Gheorghe Duca, prioritatea zero a comunității științifice pentru următorul program de activitate a Guvernului este reformarea sustenabilă a sistemului național de cercetare.

CHIŞINĂU, 2 noiembrie – Sputnik. Preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Gheorghe Duca, a lansat un apel referitor la necesitatea sporirii influenţei ştiinţei în societate, precum şi la „încetarea ciopârţirii comunităţii ştiinţifice”.

„Actualmente, devine tot mai relevant să învățăm din experiența guvernărilor precedente, să lăsăm în urmă interesele înguste și să asigurăm transparența procesului de reformă a domeniului științei”, a declarat Duca, citat de serviciul d epresă al AŞM.

Sergiu Praporşcic - Sputnik Moldova
Câinii, mai importanți decât oamenii sau de ce Gheorghe Duca are dreptate?

Conducătorul AŞM a mai subliniat că instituţia pe care o conduce „a pledat și pledează pentru dialog, unitate și consolidare. Toate discuțiile referitoare la reforma științei trebuie să producă un rezultat palpabil pentru cercetători, așa cum s-a întâmplat în 2004, când s-a adoptat Codul cu privire la știință și inovare, lege care nu „s-a umplut cu parafină”, dar ne-a adus în Spațiul European de Cercetare, a îmbunătățit indicatorii de performanță, a atras peste 30% de tineri în cercetare”.

Duca susţine că, „ţinând cont de situația din țară, consider că este stringent necesar ca știința să aibă o participare și o influență mai mare în societate”. În opinia lui, „prioritatea zero a comunității științifice pentru următorul program de activitate a Guvernului este reformarea sustenabilă a sistemului național de cercetare”.

Fluxul de știri
0