CHIȘINĂU, 7 iul — Sputnik. Vineri, în a doua parte a zilei, în cadrul summit-ului G20 care se desfășoară în orașul Hamburg din Germania, va avea loc prima întrevedere între președinții Rusiei și SUA, Vladimir Putin și Donald Trump.
Până la ora actuală, liderul de la Casa Albă a avut o serie de întrevederi cu șefii mai multor state, însă cu liderul de la Kremlin se întâlnește abia acum, după o jumătate de an de la inaugurare.
Anterior, Trump s-a întâlnit la Washington cu ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, după ce șeful diplomației ruse purtase deja discuții cu omologul său american, Rex Tillerson.
Întâlnirea de azi între Putin și Trump are loc pe fundalul unor relații tensionate, aflate la un nivel extrem de redus între Rusia și SUA, fapt recunoscut atât de Moscova, cât și de Washington.
Relațiile ruso-americane sunt profund marcate de politica de sancțiuni a Washingtonului, Moscova reacționând prin contra-sancțiuni.
Astfel, Putin și Trump urmează să discute atât chestiuni ce vizează relațiile bilaterale, cât și probleme de securitate globală.
Potrivit mai multor experți, principalele subiecte de pe agenda internațională, care vor fi discutate de cei doi lideri vor fi situația din Siria și Coreea de Nord.
Este de remarcat că această întrevedere se va desfășura în contextul unor presiuni fără precedent pe care o parte a presei mein-stream din SUA o exercită asupra lui Trump, care a fost acuzat de „contacte cu Rusia", iar Moscova fiind acuzată, fără nicio dovadă concludentă, de „implicare" în procesul electoral din SUA.
Chiar dacă Trump a declarat în repetate rânduri că dorește o normalizare a relațiilor ruso-americane, la fel ca și Putin, mai mulți experți susțin că nu este cazul să ne așteptăm la un rezultat spectaculos, deoarece presiunile interne exercitate asupra lui Trump sunt prea mari, pentru ca el să poată face pași reali în acest sens. Asta deoarece orice îmbunătățire a relațiilor ruso-americane ar putea să-i creeze lui Trump probleme interne suplimentare.
Efectul maxim pe care l-ar putea avea această întrevedere, care este de fapt una mai mult de cunoaștere reciprocă, ar putea fi însuși dialogul sincer între cei doi lideri, însă fără a exista vre-un fel de înțelegeri.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>
Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>
Urmărește-ne pe rețelele de socializare:
|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|