Парламент Республики Молдова - Sputnik Moldova
Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ce se întâmplă la Hamburg înainte de întâlnirea Putin-Trump

Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Detaliile dintr-un adevărat vulcan: summitul G20. Sub sloganul "Bine ați venit în iad", peste 12 mii de manifestanți s-au confruntat cu forțele de ordine germane, dar sunt așteptați peste 100 de mii.

CHIȘINĂU, 7 iulie, Sputnik, Dragoș Dumitriu. Summitul G20 de la Hamburg se desfășoară sub semnul câtorva mari întâlniri — dar și a unor așteptate expuneri ale unor puncte de vedere divergente. Lucrările se desfășoară sub protecția unor mari contingente de ordine, 20.000 de polițiști și trupe de intervenție, deoarece un mare număr de manifestanți a început să sosească pentru a cere desființarea G20, un simbol și un motor la capitalismului mondial.

Cea mai așteptată este fără îndoială întâlnirea Donald Trump — Vladimir Putin, dar la summit participă și alte personalități care pot genera momente chiar mai importante decât întânirea ruso-americană.

Президент России Владимир Путин - Sputnik Moldova
Liderul Rusiei, Vladimir Putin, nu va pleca la Istanbul după summitul G-20

În primul rând este vorba de prezența președintelui chinez Xi Jinping, susținătorul globalismului, deci adversar prin definiție al noii politici americane, dar și al politicii peședintelui Putin.

În al doilea rând, gazda, cancelarul Angela Merkel, a anunțat, prin însăși alegerea Hamburgului drept oraș al summit-ului, că este gata să înfrunte orice provocare, inclusiv aceea de a aduce reuniunea majoră a capitalismului mondial în polul protestelor din Germania și chiar din nordul Europei.

Din acest punct de vedere, nu este de mirarea că în ciocnirile de aseară au fost răniți 76 de polițiști în ciocnirile du manifestanții care, deocamdată, nu au fost decât 12.000. Dintr-o estimare a poliției germane, în cele două zile ale summitului sunt așteptați circa 100.000 de protestatari, dintre care se estimează că ar fi cam 8000 cu potențial agresiv și apaținând unor grupări extremiste. De altfel, sloganul cu care manifestanții îi așteaptă pe liderii lumii este semnificativ pentru cum se vor desfășura protestele — "Bine ați venit în iad".

Ieri, trupele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene și tunuri de apă, dar s-au produs și încăierări în care s-au folosit scuturi și bastoane. În acest fel trupele germane au reușit să oprească înaintarea massei de manifestanți după 300 de metri. 76 de polițiști au fost răniți, dar au răni ușoare, iar în legătură cu manifestanți care au fost răniți sau reținuți, poliția germană nu a prezentat până acum vreun raport.

Белый дом, фото из архива - Sputnik Moldova
Consilierul lui Trump: Dialogul Washington-Moscova este important

Un martor citat de presa britanică declară că a văzut un manifestant plin de sânge, iar presa germană spune că mai multe persoane au fost bătute și reținute de poliție. Este un fapt cunoscut, poliția din Hamburg este extrem de dură, marele port hanseatic fiind un centru internațional al activităților infracționale.

La rândul lor, protestatarii au aruncat cu obiecte contondente și cu petarde, au incendiat mașini și au spart vitrine. Așa cum spuneam, manifestația de vrea a fi una anticapitalistă, fiind și promotoarea unor idei de extremă stânga.

Revenind la prezențele remarcabile, sunt de menționat președintele Franței, Emmanuel Macron, care pare a se constitui într-un factor interesant (de echilibru) în triunghiul Germania — Rusia — SUA, dar fiind în același timp un susținător al UE și, să nu uităm, un produs al sistemului financiar mondial.

Două personalități care pun probleme comunității internaționale, fiecare în felul său — președintele turc Recep Erdogan și premierul britanic Theresa May — vor fi în centrul atenției — atât al presei cât și al participanților și observatorilor.

President Donald Trump, flanked by Health and Human Services Secretary Tom Price, left, and Vice President Mike Pence, meets with members of the media regarding the health care overhaul bill, Friday, March 24, 2017, in the Oval Office of the White House in Washington. - Sputnik Moldova
Intenția lui Trump de a se întâlni cu Putin provoacă neînțelegeri la Casa Albă

De remarcat sunt cei patru premieri ai unor țări cu o dinamică aparte în general, dar cu totul specială contextul actual — niponul Shinizo Abe, indianul Narendra Modi, canadianul Justin Trudeau și italianul Paolo Gentiloni.

Alte țări cu probleme speciale, prezente la summit — Arabia Saudită, afectată de criza din Qatar, prilej de dicuții cu Turcia, dar și de problematica nebuloasă a petrolului. Coreea de Sud, afectată de "testele" Nordului comunist.

Pe scurt, G20 Hmaburg 2017 este un adevărat vulcan; și tot ca un vulcan, erupția este generată de presiunile profunde. În cazul G20, de criza profundă a capitalismului, dar și a sistemului relațiilor și relaționărilor mondiale.

Fluxul de știri
0