Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova va avea în curând un nou guvern

© Sputnik / Miroslav RotariGuvern
Guvern - Sputnik Moldova
Abonare
În timpul apropiat, Cabinetul de Miniștri al Republicii Moldova va avea o nouă structură.

CHIȘINĂU, 4 iul — Sputnik. Până la încheierea sesiunii de primăvară-vară, parlamentarii vor vota pentru proiectul privind reforma Guvernului Republicii Moldova și noua sa structură, a declarat marți în cadrul unei conferințe de presă spicherul Parlamentului, Andrian Candu.

Andrian Candu - Sputnik Moldova
Andrian Candu: Vom păși în 2018 cu un guvern nou, unul mai mic și mai eficient

Acesta a menționat că reforma Guvernului nu înseamnă doar o singură lege, ci un complex de măsuri. ”Primul pas este adoptarea noii legi. După aprobarea acesteia în lectură finală, premierul Pavel Filip va prezenta în Parlament noua structură a Guvernului care va fi discutată de deputați”, a precizat Candu.

Potrivit spicherului, adoptarea acestei legi va permite crearea unei structuri eficiente a Guvernului. În special, este vorba de reducerea numărului ministerelor.

Legea urmează să fie adoptată până la plecarea în vacanță a deputaților.

Candu a specificat că, până la sfârșitul anului, va fi o perioadă de trecere, când va avea loc trecerea la un număr mai mic de ministere.

Noua structură a Guvernului este definitivată deja în proporție de 99% și se află pe masa premierului. Îndată ce va fi votat proiectul de lege (cel mai probabil, săptămâna aceasta), premierul va veni în Parlament cu noua structură a Guvernului, poate chiar săptămâna viitoare.

Pe 30 iunie, Parlamentul a adoptat în prima lectură proiectul de lege cu privire la reforma Guvernului. Cabinetul de Miniștri aprobase această inițiativă pe 8 iunie. Se presupune că în noul Guvern nu vor mai exista funcțiile de viceminiștri. Actualmente, în Guvern activează 39 de funcționari de acest rang. Ei urmează să fie înlocuiți cu secretari de stat.

În proiect nu este indicat numărul exact de ministere în noul Executiv. Premierul va avea dreptul să vină în Parlament cu propunere în acest sens. Structura propusă pentru noul Guvern este următoarea: prim-ministrul, prim viceprim-ministru, doi vicepremieri, precum și miniștrii și alți membri ai guvernului indicați în legea organică.

© Sputnik / Nicolai KibichStructura noului Guvern al Republicii Moldova după ce va fi reformat
Structura noului Guvern al Republicii Moldova după ce va fi reformat  - Sputnik Moldova
Structura noului Guvern al Republicii Moldova după ce va fi reformat

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0