Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova, în pragul catastrofei? Ce înseamnă datoria de 6,7 miliarde de dolari

© Sputnik / Михаил Кутузов / Trecere la banca de fotografiiDolari
Dolari - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Expertul în economie, Veaceslav Ioniță, a explicat într-o discuție cu corespondentul Sputnik semnificația economică a datoriei externe de 6,7 miliarde de dolari a Republicii Moldova

CHIȘINĂU, 4 iul — Sputnik. Veaceslav Ioniță a subliniat că suma de 6,7 miliarde de dolari este datoria externă totală a țării noastre, care include atât obligațiunile guvernului, cât și cele ale business-ului privat față de toți creditorii.

Штаб-квартира Всемирного банка в Вашингтоне - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Vom consuma pe datorie. Guvernul a aprobat proiectul legii bugetului pentru 2017

Potrivit lui Ioniță, din cele 6,7 miliarde, datoria Guvernului Republicii Moldova este de doar circa un miliard de dolari, iar restul sumei reprezintă totalitatea datoriilor sectorului privat.

În opinia expertului, faptul că mediul de afaceri a înregistrat aceste datorii nu reprezintă o catastrofă și asta nu ar trebui să ne îngrijoreze sub nici o formă, deoarece companiile private în toate țările contactează credite, iar fără acces la surse de finanțare dezvoltarea economică ar fi imposibilă.

Potrivit lui Ioniță, cifra respectivă trebuie să ne îngrijoreze dintr-un alt punct de vedere și anume că mediul de afaceri din Republica Moldova este nevoit să se împrumute de peste hotare. Iar asta ar însemna că sursele de finanțare a afacerilor în Moldova sunt foarte puține.

Bani - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Fiecare cetăţean al Moldovei are o datorie în lei despre care nu ştie

„Pe piața internă nu ai de unde lua bani. Orice afacere serioasă este finanțată din exterior", a afirmat Ioniță.

El a mai spus că, deși cifra de 6,7 miliarde de dolari pare a fi una foarte mare, în realitate aceasta nu este una catastrofală, deoarece, raportată la PIB, avem o datorie de doar aproximativ 30 la sută. Asta înseamnă, în opinia expertului, că fluxurile de capital ce vin în Moldova sunt foarte mici, iar situația ar fi mai bună dacă împrumuturile din economia țării ar constitui cel puțin 60 la sută din PIB.

De asemenea, Ioniță a ținut să spulbere speculațiile că din cauza datoriei, Guvernul țării noastre ar putea să intre în incapacitate de plată. Așa ceva ar fi posibil doar dacă guvernul s-ar împrumuta de la companii private, consideră acesta. Însă Guvernul Republicii Moldova nu are împrumuturi de la companii private, iar creanțele instituțiilor de creditare publice față de țara noastră pot fi oricând renegociate și restructurate.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0