Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dosarul lui Chirtoacă a fost dus de Ghimpu la Strasbourg, Bruxelles și Berlin

© Facebook / Mihai GhimpuMihai Ghimpu în discuție cu un demnitar european
Mihai Ghimpu în discuție cu un demnitar european - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Liderul liberalilor moldoveni, Mihai Ghimpu, s-a aflat în perioada 28-30 iunie într-o călătorie prin Europa, unde a discutat cu mai mulți factori europeni problemele interne ale țării noastre, inclusiv „justiția selectivă și părtinitoare, precum și problema arestărilor politice din ultima perioadă"

CHIȘINĂU, 4 iul — Sputnik. Într-o postare pe Facebook, Ghimpu anunță că în cadrul multiplelor sale întâlniri de la Strasbourg, Bruxelles și Berlin a abordat „subiecte ce țin de situația politică din Republica Moldova, statul de drept și democratic, justiție selectivă și părtinitoare, precum și problema arestărilor politice din ultima perioadă".

Дорин Киртоакэ - Sputnik Moldova
Politică
Cine îi duce mâncare lui Dorin Chirtoacă și cum se simte acesta

La ora actuală sunt arestați doi exponenți de frunte ai Partidului Liberal, condus de Mihai Ghimpu: vicepreședintele formațiunii Dorin Chirtoacă, care este și nepotul lui Ghimpu și deține al treilea mandat de primar al capitalei. Acesta este cercetat penal pentru trafic de influență și se află în arest la domiciliu. În arest se află și ministrul liberal al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, cercetat penal pentru fapte de corupție. Procuratura a anunțat că acesta și-a recunoscut vinovăția.

Astfel, Ghimpu a vorbit despre caracterul „selectiv" și „părtinitor" al justiției moldovenești, iar unele arestări pentru fapte de corupție din ultima perioadă sunt, în opinia lui, „politice".

Este de remarcat faptul că Ghimpu nu insistă asupra faptului că Chirtoacă și Chirinciuc nu ar avea absolut nicio vină. Pe dânsul, se pare, îl deranjează numai faptul că nu toți cei care comit fapte reprobabile ajung pe mâna justiției.

Обыски в кабинете министра транспорта Юрия Киринчука - Sputnik Moldova
Politică
Chirinciuc își face mea culpa pentru tot ce a făcut

Ghimpu anunță, deci, că a mers la întâlniri oficiale. Prima a avut loc la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (la Strasbourg), unde a discutat cu membrii Comisiei de monitorizare a APCE. El s-a întreținut cu coraportorii pentru Moldova Valentina Leskaj, EgidijusVareikis, cu senatorul francez Josette Durrieu, cu consilierul Secretarului General al APCE, Thorbjorn Jagland, Markus Adelsbach.

Apoi Ghimpu s-a deplasat la Bruxelles, la Parlamentul European. Acolo el a discutat cu Președintele ALDE și Eurodeputatul, Hans van Baalen, cu raportorul UE pentru Republica Moldova, eurodeputatul Petras Austrevicius și cu eurodeputații Norica Nicolai și Siegfried Muresan.

Aflându-se încă la Bruxelles, liderul PL a mers și la Serviciul European pentru Acțiune Externă, unde a stat de vorbă cu șeful Diviziei pentru țările Parteneriatului Estic, Dirk Schuebel, care a fost anterior șeful delegației UE în Republica Moldova.

De la Bruxelles Ghimpu a plecat la Berlin. Politicianul a fost primit la Ministerului de Externe al Germaniei de către Șeful Diviziunii pentru Rusia, Belarus, Moldova și parteneriatul Estic, Knut Abraham.

După reținerea lui Dorin Chirtoacă, PL a decis că se retrage din coaliția de guvernare. Liderul formațiunii, Mihai Ghimpu, a calificat reținerea lui Chirtoacă și a altor demnitari cercetați pentru corupție, care fac parte din echipa PL, drept cazuri de „justiție selectivă".

Fluxul de știri
0