Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Decis: Carnetele de muncă vor dispărea. Află când se va întâmpla asta

© Sputnik / Мирослав РотарьТрудовая книжка
Трудовая книжка - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații moldoveni au aprobat vineri în lectură finală legea ce prevede eliminarea carnetelor de muncă

CHIȘINĂU, 1 iul — Sputnik. În Republica Moldova carnetele de muncă vor dispărea. Un proiect de lege în acest sens a fost votat, vineri, în lectură finală de deputații moldoveni.

Potrivit autorilor, proiectul are drept scop simplificarea procesului de raportare financiară și statistică prin lansarea unei platforme unice de raportare la Inspectoratul Fiscal Principal de Stat, Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină. Inițiativa urmărește excluderea dublării informației prezentate de agenții economici către instituțiile publice.

Șefa FMI Crhristine Legarde - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Cum Moldova a plecat capul sub jugul FMI

În prezent toți agenții economici din Moldova care au persoane angajate sunt obligate să prezinte cinci rapoarte diferite care se referă la plățile salariale și impozitele aferente și unele aspecte privind relațiile de muncă.

Odată cu trecerea la platforma unică de raportare a datelor cu privire la plățile salariale și impozitele aferente vor fi eliminate și Carnetele de Muncă și obligația întreprinzătorilor de a prezenta statele de personal la Inspectoratul de Stat al Muncii.

”Legea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial. Aceasta urmează a fi redactată și completată cu amendamentele aprobate. Atunci o voi semna și va fi transmisă președintelui la promulgare”, a menționat pentru jurnaliști președintele Parlamentului, Andrian Candu.

În opinia lui Candu, carnetele de muncă în forma lor actuală sunt o reminescență a vechiului sistem.

”Vedeţi că în toată lumea funcţionează economia de piaţă şi fără carnete de muncă, în baza înregistrărilor care există în domeniul public şi în baza unor informaţii în care persoana vine pe propria răspundere şi le declară atunci când vine cu acelaşi CV. Nu e o chestie normală în secolul XXI să umbli cu carnete și hârtii, mai ales când sunt sistemele informaționale”, a declarat Candu în cadrul unui brifieng de presă.

În proiect se precizează că Guvernul, Casa Națională de Asigurări Sociale și Compania Națională de Asigurări în Medicină, în termen de 3 luni de la data publicării legii, vor aduce actele sale normative în conformitate cu legea adoptată. Totodată, Carnetele de muncă eliberate până la data intrării în vigoare a legii "rămân opozabile terților în condițiile stabilite de legislația aplicată până la data intrării în vigoare a legii".

”Va exista și perioadă de tranziție. Va dura vreo jumătate de an până se va face registrul”, a mai precizat Candu.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0