CHIȘINĂU, 30 iun – Sputnik. Republica Moldova ar putea intra în cod portocaliu de caniculă, a declarat pentru Sputnik-Moldova șeful Centrului Prognoze Meteorologice din cadrul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ghenadie Roșca.
”Analizăm un potențial cod portocaliu de caniculă pentru ziua de sâmbătă, 1 iulie. Lucrăm acum cu datele pentru a stabili în ce regiuni ale țării va fi emis codul portocaliu de caniculă”, a declarat meteorologul.
Ghenadie Roșca a precizat că, sâmbătă, în unele regiuni ale Republicii Moldova mercurul din termometre va urca până la 37-39 de grade Celsius la umbră.
Vremea va începe să se răcească începând cu ziua de duminică, iar în prima parte a săptămânii viitoare vom reveni la temperaturi confortabile cu maxime de 26 de grade Celsius ziua.
”La data de 2 iulie, temperatura aerului va scădea până la 32 de grade, iar în următoarele zile mercurul din termometre va coborî sub 30 de grade și vom avea maxime termice de plus 26 de grade”, a declarat Roșca.
Potrivit șefului Centrului Prognoze Meteorologice, vremea să va răci ușor datorită unui ciclon nord-vestic care se îndreaptă asupra Republicii Moldova. Tot în această perioadă sunt prognozate ploi cu descărcări electrice și intensificări ale vântului.
În condițiile codului portocaliu de caniculă este ridicat riscul de afectare a stării de sănătate a populației: leșinuri, crize de hipertensiune, insolații, arsuri, deshidratări.
De asemenea, poate fi afectată capacitatea de muncă, apare riscul apariției disfuncționalităților în domeniul transporturilor.
Un alt risc care poate apărea este veștejirea, uscarea, îngălbenirea și căderea frunzelor, fructelor coapte și necoapte, întreruperea creșterii culturilor agricole. În condițiile codului portocaliu de caniculă este favorizată apariția deficitului de umezeală din aer şi din sol și se menține riscul de apariţie a incendiilor.
Specialiștii recomandă evitarea expunerii la soare între orele 11 – 18, purtarea pălăriilor de soare, hainelor lejere de culori deschise, confecționate din țesături naturale, consumul zilnic a circa 1,5 — 2 litri de lichide, evitarea consumului de băuturi alcoolice sau cu conţinut ridicat de cofeină şi zahăr, evitarea activităţilor în exterior, care necesită un consum mare de energie.
De asemenea, este importantă asigurarea protejării faţă de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor şi a altor tipuri de ambalaje care conţin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbră.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>
Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>
Urmărește-ne pe rețelele de socializare:
|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|