Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cine se face vinovat de schimbarea la naștere a copiilor din Călărași

© Sputnik / Evghenii PanasencoSpital
Spital - Sputnik Moldova
Abonare
Totul s-a întâmplat în aprilie 1992, când Victoria Bulmaga și Maria Spânu au născut în aceeași zi câte un băiat la Spitalul raional Călărași.

CHIȘINĂU, 30 iun – Sputnik. Tinerii Andrei și Tudor din raionul Călărași au aflat la vârsta de 16 ani că părinții care i-au crescut și educat nu sunt părinții lor biologici. ”Surpriza” a fost nu numai pentru cei doi adolescenți dar și pentru părinții acestora, care au descoperit că fiii lor au fost schimbați la naștere în Secția de Maternitate nr.2 a Spitalului Raional Călărași.

Totul s-a întâmplat în aprilie 1992, când Victoria Bulmaga și Maria Spânu au născut în aceeași zi câte un băiat. Ambele femei deveneau pentru prima dată mămici. Fericirea nașterii primilor copii în familie a fost împărtășită cu toate rudele și cunoștințele, însă un sentiment de neliniște le-a chinuit pe ambele mame pe parcursul mai multor ani. Femeile erau măcinate de gândul că ceva nu este în regulă și anume că băieții pe care îi cresc nu ar fi ai lor.

Maternitate - Sputnik Moldova
Înfiorător: Drama trăită de un tânăr din Moldova după ce a aflat adevărul

Dubiile au fost spulberate într-o zi de aprilie 2008, când Victoria Bulmaga a aflat că băiatul ei, Andrei, nu este fiul său biologic, iar copilul pe care l-a născut cu 16 ani în urmă trăiește într-o familie din satul Rădeni, raionul Călărași. Astfel, Victoria și Nicolae Bulmaga au aflat că Tudor Spânu din Rădeni, raionul Călărași este copilul lor biologic, iar Andrei este fiul biologic al Mariei Spânu, femeia care l-a crescut pe Tudor.

Procuratura din raionul Călărași a stabilit că cei doi copii au fost schimbați la naștere în Secția de Maternitate nr.2 din Spitalul Raional Călărași. Substituirea a avut loc din cauza neglijării obligațiilor de serviciu de către personalul medical și anume a unei asistente medicale. Însă, deoarece asistenta medicală nu este persoană cu funcție de răspundere, Procuratura raională a decis să nu înceapă urmărirea penală pe acest caz.

Maria Spânu își amintește că, în ziua în care a născut, la prima alăptare i-a fost adus un băiețel cu părul negru, însă la a doua alăptare asistenta medicală i-a pus în brațe un copil blond și puțin mai greu. Atunci când i-a spus personalului medical că acesta nu este băiatul ei, lăuza a fost bruscată verbal, reproșându-i-se că anume acesta este copilul pe care l-a născut.

În cazul Victoriei Bulmaga, situația a fost aproape similară. Aceasta a trăit permanent cu senzația că Andrei nu este copilul său biologic. Toată familia este cu tenul deschis și părul șaten, dar primul său băiat era brunet și cu pielea smolită.

Acum cei doi tineri au câte 25 de ani. Ambii încearcă să-și caute fericirea personală, alături de cele două mame.

Instanțele din Moldova au decis că această greșeală a personalului medical costă 50 de mii de lei, suma despăgubirilor care i-a fost acordată lui Tudor. Familia Bulmaga a solicitat despăgubiri în valoare de 3 milioane de lei, acum aceasta intenționează să meargă la CEDO.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0