Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Plecați din țară în concediu, fiți atenți la regulile de traversare a frontierei

© Sputnik / Victor CiobanuZonă de frontieră
Zonă de frontieră - Sputnik Moldova
Abonare
În perioada estivală, în toate punctele de trecere a frontierei crește semnificativ numărul participanților la traficul transfrontalier

CHIȘINĂU, 26 iun – Sputnik. De la începutul lunii iunie, circa 1,5 milioane de traversări persoane au fost înregistrate, dintre care 845 de mii au constituit trecerile cetățenilor Republicii Moldova. Comparativ cu anul trecut, numărul total de traversări este în creștere cu 5 la sută. 

Punct de trecere a frontierei, România - Sputnik Moldova
Poliția de Frontieră Română în alertă, după scoaterea vizelor pentru ucraineni

Poliția de Frontieră a dispus o serie de acțiuni suplimentare de lucru menite să fluidizeze traficul, să reducă timpii de așteptare la controlul de frontieră și să evite formarea cozilor.

Poliţia de Frontieră vine și cu unele recomandări pentru a evita situațiile neplăcute la traversarea frontierei de stat: 

— Verificați valabilitatea şi statutul documentului de călătorie, în baza căruia intenţionaţi să traversaţi frontiera de stat.

— Planificați o călătorie cu copii minori, asiguraţi-vă că ați perfectat documentele acestora. Copiii până la 18 ani pot călători însoţiţi de un reprezentant legal, fără acordul celuilalt reprezentant legal. 

— Sunteţi posesor al actului de călătorie al altui stat, recomandăm la traversarea graniței să prezentaţi paşaportul respectiv (de exemplu, cel românesc) şi un act de identitate eliberat de autorităţile Republicii Moldova. Documentul moldovenesc va servi ca dovada cetăţeniei Republicii Moldova şi Vă va scuti de verificările suplimentare, referitoare la respectarea termenului de şedere. 

— Călătoriți cu mijloacele de transport, la cererea polițistului de frontieră, conducătorul auto este obligat să prezinte pentru control documentul internațional de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto, eliberat de asigurătorii din Republica Moldova, sau certificatul de asigurare de frontieră valabil pentru țara de destinație, emis sub garanția unui birou din străinătate, sau alt document de asigurare auto valabil pentru țara de destinație. Certificatul de înmatriculare provizoriu permite folosirea mijlocului de transport doar pe teritoriul Republicii Moldova. Se interzice autorizarea trecerii frontierei de stat a mijloacelor de transport în lipsa asigurărilor obligatorii de răspundere civilă auto externă.

— Din data de 28 aprilie 2014, cetăţenii Republicii Moldova, posesori ai paşapoartelor biometrice, beneficiază de regim liberalizat de vize cu statele membre ale UE. Respectați cu stricteţe condiţiile de intrare în aceste state, pentru a nu face cale întoarsă la frontieră. 

Pe site-ul oficial al Poliției de Frontieră pot fi accesate informațiile despre documentele necesare la trecerea frontierei, cerinţele pentru acordarea vizelor, cantitatea de bunuri care pot fi introduse fără achitarea taxelor vamale, condiţiile de introducere temporară a vehiculelor, numerele de telefon la liniile fierbinţi, precum și situația actuală la punctele de trecere a frontierei.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0