Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova se topește. Meteorologii au emis avertizare de vreme toridă

© RIA Novosti / Alexey Kudenko / Trecere la banca de fotografiiPeople cool down by placing their heads under running water from a fountain in Moscow.
People cool down by placing their heads under running water from a fountain in Moscow. - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Până pe data de 1 iulie, în Moldova va fi valabil codul galben de caniculă și pericol excepțional de incendiu. Ce recomandă specialiștii

CHIȘINĂU, 26 iun – Sputnik. Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis cod galben de vreme caniculară și pericol excepțional de incendiu. Avertizarea va fi valabilă până în data de 1 iulie, pe întreg teritoriul țării.

Жара в городе - Sputnik Moldova
Ne așteaptă o vară lungă, caniculară și secetoasă. Vezi prognoza pe termen lung

”În intervalul menționat, pe o mare parte a teritoriului țării temperatura maximă a aerului va atinge valori de 33 de grade Celsius și mai mult. În aceasta perioadă va crește riscul excepțional de incendiere a fâșiilor forestiere și culturilor agricole”, atenționează meteorologii.

În condițiile de cod galben de caniculă există riscul  de afectare a stării de sănătate a populaţiei: leşinuri, crize de hipertensiune, insolaţii, arsuri, deshidratări, îndeosebi a celor din grupele de risc major. Potrivit specialiștilor, vremea toridă poate afecta capacitatea de muncă.

Arșița poate provoca veştejirea, uscarea, îngălbenirea frunzelor, fructelor coapte şi necoapte, întreruperea creşterii culturilor agricole.

În aceste zile se recomandă evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11 – 18, purtarea pălăriilor de soare, hainelor lejere de culori deschise, confecționate din țesături naturale, consumul zilnic a circa 1,5 — 2 litri de lichide, evitarea excesului de cafea şi a consumului de băuturi alcoolice și reducerea intensităţii şi ritmului activităţilor fizice.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0