Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

(VIDEO) Percheziții de amploare: Cine au fost reținuți

© Sputnik / Мирослав Ротарьзадержание нарушитель наручники
задержание нарушитель наручники - Sputnik Moldova
Abonare
Oamenii legii i-au reținut pe membrii unei grupări infracționale și au desfășurat percheziții de amploare în mai multe localități din țară

CHIȘINĂU, 22 iun — Sputnik. Vameșii, în comun cu procurorii din cadrul Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS), i-au reținut pe trei membri ai unei grupări infracționale, inclusiv pe liderul acesteia, care era specializată în contrabandă cu tutun.

În seara zilei de 13 iunie, oamenii legii au reținut, în satul Budești, un autocamion de model "Kamaz", în remorca căruia a fost depistat un lot de 220 de cutii în care se conţineau 5940 de kg de tutun fermentat, fără acte de provenienţă, care urma să fie scoasă ilegal peste frontiera de est a ţării.

Аукцион - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Statul scoate la vânzare un şir de proprietăţi, printre care SA Tutun şi UNIC

Potrivit Serviciului Vamal, camionul era însoţit de un alt autoturism, şoferul căruia avea rolul de antemergător, tactică utilizată de contrabandiști pentru inspectarea traseului prestabilit și informarea șoferului autovehiculului cu marfă despre posibilitatea continuării deplasării.

La scurt timp, ofiţerii Serviciului Vamal și procurorii PCCOCS au depistat, în raza unui depozit din municipiului Chişinăuun, alt autovehicul încărcat cu produse de tutungerie similare, cu masa de 4060 kg, pregătite pentru scoaterea ilegală de pe teritoriul Republicii Moldova.

Totodată, organele de anchetă au mai depistat într-un depozit alte 2500 de kilograme de tutun, fără acte de proveniență. Potrivit estimărilor, valoarea tutunului ridicat de oamenii legii constituie aproximativ 2,5 milioane de lei.

Percheziții au avut loc la sediile mai multor companii administrate de către suspecți, unde au fost depistate o serie de documente și dispozitive electronice care atestă implicarea acestora în infracțiunea de contrabandă, fiind ridicate înscrisuri de ciornă și blocuri de sistem care urmează a fi supuse expertizei informaționale.

De asemenea, în cadrul inventarierilor inițiate de către subdiviziunea de control a Serviciului Vamal la cele șapte unități de depozitare și producere deținute de către liderul grupării, au fost depistate 300 de tone de tutun, în valoare totală de 60 de milioane de lei, proveniența căruia urmează a fi stabilită, precum și 520 de mii 241 de pachete de țigarete, în valoare de peste 3 milioane de lei.

Persoanele responsabile riscă pedeapsă cu închisoarea pe un termen de la 3 la 10 ani. Conducerea urmăririi penale pe acest caz este exercitată de către Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0