"Vin rușii!" Ce se ascunde în spatele noii strategii de securitate a SUA

© AFP 2024 / Wojtek RADWANSKI US soldiers are pictured prior the beginning of the official welcoming ceremony of NATO troops in Orzysz, Poland, on April 13, 2017.
US soldiers are pictured prior the beginning of the official welcoming ceremony of NATO troops in Orzysz, Poland, on April 13, 2017. - Sputnik Moldova
Abonare
Strategia militară a lui Adam Smith, care recunoaște "provocarea Rusiei" ca una dintre preocupările centrale ale securității naționale a SUA, nu este o surpriză, scrie analistul Sputnik Andrei Kots, explicând de ce sloganul "Vin rușii!" este mai relevant ca niciodată în SUA.

CHIȘINĂU, 20 iun — Sputnik. Membru al Comitetului pentru Servicii Militare și al Camerei Reprezentanților, democratul Adam Smith a propus marți un proiect de lege intitulat "Actul din 2017 de Promovare a Unității împotriva agresiunii ruse", care prevede contracararea capacităților militare în creștere ale Rusiei, informează Sputnik International.

Президент РФ Владимир Путин во время встречи в Кремле с паралимпийской сборной России по летним видам спорта - Sputnik Moldova
Rusia
Vladimir Putin: Rusia și SUA sunt amenințate de pericole comune

"Astăzi, noi asistăm la unele dintre cele mai importante amenințări la adresa valorilor noastre democratice și la coeziunea alianțelor noastre de la începutul erei postbelice", a declarat marți democratul Adam Smith.

Potrivit lui Smith, Statele Unite trebuie să elaboreze o nouă strategie cuprinzătoare pentru a "descuraja agresiunea Rusiei, pentru consolidarea apărării aliaților și partenerilor și pentru sporirea coeziunii, incluzând măsuri de reducere a riscului de război nuclear și evitând intrarea într-o nouă cursă a înarmărilor".

"Este timpul să recunoaștem că această provocare trebuie să devină una dintre preocupările centrale ale strategiei naționale de securitate a SUA", a subliniat democratul.

Cu toate acestea, nu este nimic nou despre propunerea lui Smith, a scris Kots.

Дональд Трамп - Sputnik Moldova
Rusia
Trump a declarat că vrea să se împace cu Putin și Rusia

"Mulți experți și oameni de știință au notat că noua strategie va fi diferită de cea anterioară doar sub formă, dar nu și în conținut. Administrația SUA a promovat în mod activ măsurile de descurajare a Rusiei cu mult înainte de Crimeea sau de intervenția Rusiei în politica siriană", a subliniat jurnalistul.

De facto, SUA au început să pună în aplicare planuri menite să descurajeze Rusia în iunie 2002, când George W. Bush s-a retras în mod unilateral din Tratatul Rachetelor Anti-Balistice din 1972. Astfel, Washingtonul a început să își construiască scutul de apărare antirachetă în Europa.

Kots a remarcat că pe hârtie sistemul NATO de apărare antirachetă din Europa prevedea combaterea amenințărilor din partea Iranului și a Coreei de Nord. Cu toate acestea, în realitate, sistemul antirachetă al NATO a fost conceput pentru a pune presiune pe Rusia.

În plus, din 2003 până în 2005 o serie de "revoluții colorate" au avut loc în 3 foste republici sovietice, cu sprijin diplomatic și financiar din partea Statelor Unite: revoluția trandafirilor în Georgia în 2003; Revoluția portocalie în Ucraina în 2004 și revoluția din Kârgâzstan în 2005.

Кандидат в президенты Франции от партии Республиканцев Франсуа Фийон - Sputnik Moldova
Fiilon: Este important să nu admitem confruntarea militară între SUA și Rusia

"Ca urmare, regimurile politice anti-rusești sprijinite de SUA au apărut unul câte unul la granițele Rusiei", a menționat Kots, adăugând că, simultan NATO a continuat marșul către est, Washington a sprijinit deschis mișcările de opoziție ale Rusiei și a lansat atacuri repetate împotriva lui Vladimir Putin în mass-media occidentală.

Deși alegerea lui Barack Obama a adus inițial o nouă speranță rușilor și americanilor, a fost curând urmată de invazia SUA în Libia, de tulburările susținute de SUA în Siria și de revoluția Euromaidan în Ucraina sprijinită în 2014. Având în vedere toate cele de mai sus, este clar că de-a lungul anilor strategia de descurajare a Washingtonului față de Rusia nu s-a schimbat niciodată. Ce stă la baza acestei politici?

"Să fim cinstiți: Rusia, prin însăși existența sa, permite contractorilor americani din apărare să câștige zeci de miliarde de dolari", a declarat Serghei Sudakov, specialist în politica americană și profesor la Academia de Științe Militare.

"Proiectul de lege al lui Adam Smith este, în primul rând, inițiativa personalului militar pensionat care lucrează în marile companii de lobby, care aruncă artifical în aer flăcările isteriei anti-rusești pentru a forța guvernul [SUA] să-și plătească datoriile", a subliniat Serghei Sudakov, adăugând că lobby-ul complexului military-corporatist american este foarte puternic și în mod constant îndeamnă guvernul să toarne mai mulți bani în producția de noi tipuri de arme.

În ceea ce îl privește pe președintele american Donald Trump, el nu este în măsură să reziste presiunii complexului militar-industrial american.

Праздничные мероприятия, посвященные 105-й годовщине со дня рождения Ким Ир Сена, в КНДР - Sputnik Moldova
Coreea de Nord a acuzat SUA de tentativa de omor a lui Kim Jong-Un

"Se pare că Trump este președintele care guvernrează, dar nu se pronunță. Este posibil să semneze proiectul de lege privind noua strategie de securitate națională [care prevede descurajarea Rusiei], ceea ce va limita în mod serios toate eforturile suplimentare ale lui Trump de a normaliza relațiile cu țara noastră", a precizat Serghei Sudakov.

Potrivit lui Kots, adoptarea legii "Actul din 2017 de Promovare a Unității Împotriva Agresiunii Ruse" nu va avea drept rezultat nicio schimbare majoră în politica SUA. De asemenea, nu trebuie să se aștepte la o agravare suplimentară a tensiunilor dintre cele două țări pentru că deja situația este foarte complicată.

Atâta timp cât complexul militar-industrial american este capabil să valorifice "amenințarea" Rusiei, sloganul "Vin rușii!" nu își va pierde relevanța în America, a concluzionat jurnalistul.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0