CHIŞINĂU, 19 iun — Sputnik. Potrivit profesorului Milan Mijalkovski, ceea ce poate fi cu adevărat periculos este faptul că în Bosnia și Herțegovina sunt peste 1.700 de imobile deținute de organizații non-profit care se presupune că sunt legate de grupurile teroriste din Orientul Mijlociu, potrivit Sputnik International.
"De ani de zile, Bosnia și Herțegovina au refuzat să întocmească o listă a jihadiștilor care locuiesc în țară. Principalele surse de finanțare sunt diferitele fundații și tranzacții imobiliare, iar imigranții din Orientul Mijlociu achiziționează proprietăți imobiliare în principal din Saraievo. Datele oficiale spun că între 30 000 și 50 000 de arabi locuiesc aici. Acele așezări nu sunt controlate de autorități", a declarat Mijalkovski pentru Sputnik Serbia.
Serbia, Bosnia Herțegovina, inclusiv Republica Srpska, pot deveni prima țintă pentru Statul Islamic în Balcani, la fel ca și Croația. La începutul acestui an, s-a raportat că 30% dintre cei care s-au mutat în Bosnia și Herțegovina provin din lumea arabă, în primul rând din statele din Golf. Populația de aici este adepta Wahhabismului și Salafismului, secte musulmane ale grupurilor teroriste cum ar fi al-Qaeda și ISIS.
Expertul a spus că atacurile teroriste împotriva populației sârbe nu pot fi excluse.
"Oricine poate deveni o țintă pentru teroriști, dar Serbia și Republica Srpska riscă să devină obiective prioritare. Teroriștii nu vor renunța la planul lor de a instaura un califat în Balcani", a spus el.
Potrivit lui Mijalkovski, problema actuală îşi are rădăcinile în faptul că, după războiul din Balcani, mujahedinii care au luptat de partea musulmanilor bosniaci nu s-au întors în țările lor.
"În loc să îi trimită înapoi de unde au venit, li s-au dat pașapoarte din Bosnia și Herțegovina, erau câteva mii de oameni, li s-a dat permisiunea să se stabilească în țară, aproape de granița cu Republica Srpska și orașul Mostar, în zone dominate de croați", a spus expertul.
Conform unui raport privind integritatea financiară globală, aproximativ 850 de milioane de dolari au fost retrase din Bosnia între 2001 și 2010. Această sumă de bani a fost legată de creșterea activităților organizațiilor necomerciale care se presupune că sunt în legătură cu grupurile extremiste din Orientul Mijlociu.
Multe dintre aceste organizații sunt pe lista neagră a Consiliului de Securitate al ONU. Cu toate acestea, ele continuă să rămână înregistrate în Bosnia și Herțegovina. De exemplu, Fundația caritabilă Al-Haramain & Al Masjed Al-Aqsa.
Conform datelor oficiale, în ultimii ani companiile au înregistrat 110 cetățeni din lumea arabă. Nici unul dintre ei nu a vizitat niciodată țara. Există un total de 7 000 de companii în Bosnia care se presupune că sunt legate de grupuri teroriste. Ele dețin aproape 17.000 de imobile.
"Acest lucru demonstrează că respectivele organizații se concentrează pe formarea în domeniul luptei și doresc să creeze o structură militară care ar putea constitui o amenințare pentru întreaga regiune. În cazul în care un atac terorist se desfășoară undeva în Balcani, factorul islamic se va intensifica din nou în regiune", a concluzionat Mijalkovski.
Mass-media bosniacă a raportat în repetate rânduri despre taberele de formare pentru militanții ISIS. Conform rapoartelor mass-media, cea mai mare dintre ele se află în satul Bezicani, pe teritoriul unei foste baze ale armatei iugoslave.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>
Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>
Urmărește-ne pe rețelele de socializare:
|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|