Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Democraţii vor să împace şi capra şi varza: Va fi schimbat sistemul electoral?

© Sputnik / Мирослав РотарьPDM sediu ПДМ офис
PDM sediu ПДМ офис - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernarea va ţine cont de recomandările tehnico-juridice ale experților Comisiei de la Veneția, însă nu va renunţa la modificarea sistemului electoral

CHIŞINĂU, 18 iun — Sputnik. Partidul Democrat va acționa în conformitate cu promisiunile făcute alegătorilor, care doresc să-şi aleagă direct deputaţii la următoarele alegeri, subliniază PDM într-un comunicat.

Schimbarea sistemului electoral este un drept suveran al Republicii Moldova, dar vom ţine cont, evident, de recomandările Comisiei de la Veneția pentru ca ne-am asumat aceste angajamente, au punctat democraţii.

Vineri, experţii Comisiei au venit cu un aviz la proiectul de lege privind înlocuirea actualului sistemul electoral cu unul mixt. Aceştia au constatat că reforma propusă nu a întrunit un consens larg, provoacă mai multe îngrijorări şi comportă o serie de riscuri.

„PDM va analiza în zilele următoare fiecare recomandare din documentul Comisiei de la Veneția și va căuta soluțiile necesare pentru adaptarea inițiativei privind schimbarea sistemului electoral la recomandările tehnico-juridice ale experților internaționali", mai precizează formaţiunea.

Alexandru Tănase, preşedintele Curţii Constituţionale a Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Politică
Schimbare majoră în viaţa fostului preşedinte al Curţii Constituţionale

Totodată, democraţii subliniază că peste 850 de mii de cetăţeni au semnat „pentru a-și alege direct deputații la următoarele alegeri", în cadrul campaniei de colectare a semnăturilor în favoarea schimbării sistemului electoral.

De altfel, şi preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat sâmbătă, în cadrul unei conferinţe de presă, că deputaţii vor vota modificările la Codul Electoral, luând în calcul toate recomandările experţilor.
Potrivit spicherului, principala raţiune de modificare a sistemului electoral este necesitatea unei schimbări fundamentale a clasei politice. Acesta a opinat că actualul sistem, adoptat în 1994, a eşuat, generând corupţie şi crize politice.

Partidul Democrat va proceda în zilele următoare la consultări și cu deputații din Parlamentul Republicii Moldova „pe subiectul recomandărilor Comisiei de la Veneția", dar și cu oficiali din afara țării, inclusiv cu experții Comisiei respective.

Totodată, democraţii au reiterat că vor rămâne ferm angajaţi în procesul de reformare politică şi vor respecta „până la capăt" dorința cetățenilor de a vota direct deputații la viitoarele alegeri.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0