Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Semne care prevestesc cutremurele: Când ar putea fi zguduită Moldova

© AP Photo / FILIPPO MONTEFORTE / AFPséisme en Italie
séisme en Italie - Sputnik Moldova
Abonare
Un zvon popular spune că seismele sunt precedate de anumite semne, care pot prevesti cataclismul

CHIȘINĂU, 18 iun — Sputnik. Moldova se află într-o zonă cu activitate seismică sporită, iar acect lucru se „datorează” Carpaților, munți tineri și activi, mai exact, județului Vrancea.

O particularitate distinctă a cutremurelor carpatice este că epicentrul acestora se află la o adâncime enormă, iar din acest motiv ele sunt resimțite chiar și în nordul Europei.

землетрясения - Sputnik Moldova
Veste proastă pentru moldoveni: Cutremurele din Vrancea nu mai pot fi prezise

Începând cu secolul XII și până astăzi sunt cunoscute 90 de cutremure puternice cu intensivitatea de 7-9 grade pe Richter. Doar în secolul XX, în Vrancea au fost înregistrate 30 de cutremure cu magnitudinea de peste 6,5 grade. Uneori, aceste seismele se soldează cu tragedii de proporţii — în 1977 în București au murit peste 15 mii de oameni. Cu părere de rău, Moldova se află în imediata apropiere de epicentru, iar cetăţenii noştri cunosc acest lucru.

Posibilitatea prezicerii cutremurelor reprezintă un adevărat vis al omenirii, iar savanţii se frământă să rezolve acestei probleme deja de mai multe decenii. Oamenii de știință promit o reușită în acest domeniu peste alte câteva decenii.

Totodată, există semne în credinţa populară care prevestesc cutremurele, și acestea pot ajuta să anticipăm cataclismele.

Astfel, Înţelepciunea populară ne îndeamnă în primul rând să urmărim foarte atent comportamentul animalelor — acestea sunt mai agitate și încearcă să iasă afară.

Vacile mugesc, păsările se adună în stoluri și zboară haotic, șerpii ies din pământ.

Сотрудники спасательных служб извлекают из-под завалов людей, пострадавших в результате землетрясения - Sputnik Moldova
Când vine marele seism? Ce zice Mărmureanu

În afară de aceasta, se zice că înainte de cutremur se poate schimba brusc nivelul apei în râuri şi iazuri, iar cerul devine verzui.

Dar aceste semne nu prezic neapărat că va fi cutremur, a declarat pentru Sputnik directorul adjunct al Institutului de Geologie și Seismologie al Academiei de Științe a Moldovei, Vasile Alcaz.

„Astfel de observaţii nu sunt sigure. Într-un caz acestea sunt legate de cutremure, în alt caz nu. Nu ne putem baza pe ele — prognoza e o chestiune serioasă. Nu putem bate alarma fără a ști exact dacă va fi sau nu cutremur. Oamenii nu vor mai avea încredere în știință. Semnele populare nu sunt întotdeauna sigure”, a spus expertul.

Prin urmare, putem concluziona că trebuie să urmărim dacă animalele sunt mai agitate decât de obicei și dacă cerul are o culoare verzuie, însă nu trebuie să luăm aceste semne drept  dovadă sigură a unui cataclism iminent.

Și, apropo, experții recomandă încă o metodă pentru a ne da seama dacă scoarţa terestră este "neliniştită" și anume să intrăm mai des în magazinele în care se vând lustre. Din „comportamentul” lustrelor vom putea înţelege dacă se apropie un cutremur sau ne aşteaptă liniştea subterană.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0