Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Putin este gata să acorde azil politic fostului director al FBI, James Comey

© Sputnik / Михаил Климентьев / Accesați arhiva multimedia"Прямая линия" с президентом РФ В. Путиным
Прямая линия с президентом РФ В. Путиным - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a declarat că Rusia este gata să acorde azil politic fostului director al FBI, James Comey, lucru de care fostul oficial SUA ar trebui să fie conștient.

CHIȘINĂU, 16 iun — Sputnik. Este ciudat ce se întâmplă în SUA cu fostul director FBI James Comey, a declarat președintele Vladimir Putin, care este citat de RT.

Edward Snowden - Sputnik Moldova
SCANDAL: România și Moldova, în documentul secret al SUA publicat de Snowden

Potrivit președintelui Putin, Rusia este gata să îii ofere azil fostului director al FBI James Comey, iar acesta "ar trebui să fie conștient de acest lucru". Putin pune la îndoială diferența dintre Comey și fostul contractor al NSA Edward Snowden.

"[Comey] a spus brusc că a înregistrat o conversație cu Trump și apoi a transmis caseta către mass-media, ceea ce este ciudat", a declarat Putin joi, în cadrul sesiunii anuale de întrebări și răspunsuri, menționând că scurgerea de informații îl pune pe Comey într-o poziție vulnerabilă.

"Care este diferența între el și domnul [Edward] Snowden atunci? Este un activist pentru drepturile omului atunci, nu un șef de informații", a spus Putin despre Snowden.

Vladimir Putin este decis să-i acorde protecție lui James Comey dacă autoritățile americane îl găsesc vinovat.

"În orice caz, dacă acest lucru implică un fel de urmărire penală împotriva lui Comey, suntem pregătiți să-i acordăm azil în Rusia. Ar trebui să fie conștient de asta. Primul lucru care mi-a atras atenția a fost faptul că fostul director al FBI a declarat că el crede că a existat intervenția rusă în procesul electoral din SUA, dar în același timp nu a furnizat nici o dovadă a acestui lucru", a spus Vladimir Putin.

Președintele Putin a spus că influența Rusiei asupra americanilor nu este mai mare decât cea a Americii, care sponsorizează ONG-urile din întreaga lume pentru influențarea țărilor cu care lucrează.

"Luați globul, rotiți-l și îndreptați-vă degetul în orice loc. Cu siguranță există interese americane și interferențe acolo. Știu asta din discuțiile mele cu aproape fiecare lider național. Doar că nu doresc să strice relațiile cu americanii. Rușii nu văd America ca un inamic", a spus Putin.

Rusia și SUA au fost aliate în al doilea război mondial. El și-a reiterat opinia că sentimentul anti-rus din SUA provine din conflictele politice interne din America.

"Rusofobia care se dezvoltă în prezent în Statele Unite — o putem vedea și credem că acesta este rezultatul unei lupte interne pentru putere".

Președintele a declarat că Rusia are "mulți prieteni" în Statele Unite, deși "isteria media" și-a luat amprenta de pe relațiile bilaterale. În ansamblu, Moscova consideră că relațiile dintre SUA și Rusia vor reveni la normal.

"Aceasta înseamnă că putem negocia și colabora. Problema siriană, problema Orientului Mijlociu — este evident pentru toată lumea că nimic nu va fi realizat fără dialogul nostru constructiv", a spus Putin.

Putin a mai precizat că Moscova este hotărâtă să colaboreze cu Washingtonul pe mai multe probleme internaționale, inclusiv neproliferarea nucleară, controlul armelor, combaterea sărăciei și schimbările climatice. El a subliniat că luptele politice dintre puterile mondiale nu vor ajuta în această privință.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0