SCANDAL: România și Moldova, în documentul secret al SUA publicat de Snowden

© REUTERS / Glenn Greenwald/Laura Poitras Edward Snowden
Edward Snowden - Sputnik Moldova
Abonare
Serviciile secrete americane au efectuat atacuri cibernetice asupra unor organizații internaționale, partide politice, precum și servere guvernamentale.

CHIȘINĂU, 26 iulie — Sputnik. Guvernul SUA a autorizat atacuri asupra mai multor partide politice și organizații, a comunicat fostul colaborator al Agenției Securității Naționale din SUA Edward Snowden.

Pentru a confirma aceste declarații, fostul colaborator al serviciilor secrete a publicat un document, datat cu 16 iulie 2010, cu grifa "secret", în care sunt enumerate diverse țări și organizațiile internaționale, care au constituit ținta serviciilor americane. În document, printre alte state enumerate, sunt amintite Republica Moldova și România.

Într-un punct separat, sunt listate "organizațiile politice străine", printre care Partidul Popular din Pakistan, mișcarea Amal din Liban, partidul egiptean Frații Musulmani, Partidul Popular Indian " Bharatiya Janata", care nu ar fi controlate se SUA.

​Pentru publicarea documentului Snowden a ales perioada în care în SUA a fost declanșat un scandal în jurul publicării pe Wikileaks a 19252 de scrisori electronice ale Comitetului Național al Partidului Democrat. Corespondența arată că funcționarii de stat, în ciuda regulilor, s-au pronunțat pentru susținerea Hillary Clinton în cadrul alegerilor primare, în dauna altui candidat, senatorul Bernie Sanders.

La începutul lunii iunie 2013, Edward Snowden a publicat în mass-media date cu privire la interceptările efectuate de serviciile americane asupra cetățenilor din întreaga lume. Autoritățile americane i-au înaintat lui Snowden învinuiri în baza a trei articole, pentru fiecare fiind amenințat cu zece ani privațiune de libertate.

Snowden a fugit din SUA în Hong Kong, de unde, la 23 iunie 2013, a ajuns la Moscova. Rusia i-a oferit acestuia azil politic temporar, cu condiția ca Snowden să înceteze orice acțiune împotriva SUA. În august 2014, americanul a primit un permis de ședere pentru trei ani.

Fluxul de știri
0