Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cetățenia română: Modificări importante privind pașapoartele minorilor

© cazacu21.roPașaport român
Pașaport român - Sputnik Moldova
Abonare
Copiii care nu au împlinit încă vârsta de 14 ani nu vor mai putea fi înscrişi în paşapoartele părinţilor, astfel că, în cazul acestora, este necesară obţinerea unui paşaport simplu electronic - detalii privind condiţiile, documentele necesare, valabilitatea, eliberarea documentelor pentru cetățenii români aflați în străinătate

CHIȘINĂU, 16 iun — Sputnik. Potrivit legii, cetăţenii români care doresc să călătorească cu minori sub 14 ani sunt obligaţi să solicite eliberarea unui paşaport şi pentru aceştia, potrivit rotalianul.com.

Paşaportul simplu este eliberat pentru aceştia numai în următoarele condiţii: la cererea ambilor părinţi; la cererea părintelui supravieţuitor; la cererea părintelui căruia i-a fost încredinţat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă; după caz, la cererea reprezentantului legal.

Sunt necesare următoarele documente:

a) cererile părinţilor; Atenție! Cererile pot fi formulate de către unul dintre părinţi doar în cazul în care este împuternicit de celălalt părinte prin procură specială, autentificată în ţară de notarul public, iar în străinătate de misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României. De asemenea, cererea poate fi formulată de unul dintre părinţi şi atunci când există acordul scris al celuilalt părinte, autentificat în aceleaşi condiţii.

b) certificatul de naştere al minorului, în original;

c) paşaportul anterior, dacă este cazul;

d) actele de identitate ale părinţilor sau al reprezntantului legal, aflate în termen de valabilitate, în original.

Pașaport românesc - Sputnik Moldova
Societate
Important: Reguli noi la depunerea cererii de redobândire a cetățeniei române

În cazul în care, din motive obiective, niciunul dintre părinţi nu se poate prezenta la misiune/oficiu, cererile prevăzute mai sus pot fi formulate de o persoană împuternicită de către părinţi prin procură specială, autentificată în ţară de notarul public, iar în străinătate de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale Românei. Acest document se prezintă împreună cu minorul.

De asemenea, în situaţia în care există neînţelegeri între părinţi în privinţa acordului sau unul dintre părinţi nu-şi poate exprima voinţa, paşaportul simplu electronic pentru minor se eliberează numai după soluţionarea acestor situaţii de către instanţa de judecată, care se pronunţă în condiţiile legii.

Minorii trebuie să fie prezenţi obligatoriu la misiunile diplomatice/oficiile consulare. Prelevarea amprentelor digitale se face persoanelor cu vârsta de peste 12 ani împliniţi la data depunerii cererii pentru eliberarea paşapoartelor simple electronice.

În privinţa valabilităţii, paşapoartele simple electronice pentru minori sunt valabile 3 ani pentru persoanele care nu au împlinit 12 ani şi 5 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 12 ani.

În cazul cetățenilor români aflați în străinătate, eliberarea pașapoartelor sau a altor documente necesare la consulatele românești se face numai pe bază de programare online, la portalul Ghișeul Consular Online. După ce aţi accesat „Creează Cont Nou", după înregistrare şi autentificare, alegeţi serviciul consular dorit, completaţi datele solicitate și trimiteţi cererea. Apoi apăsaţi butonul „Cererile mele" din partea de sus a meniului și apoi „Programați-vă".

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0