Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Criză politică în România: Strategia lui Grindeanu pentru a rămâne premier

© REUTERS / Stoyan NenovPrim-ministrul României Sorin Grindeanu
Prim-ministrul României Sorin Grindeanu - Sputnik Moldova
Abonare
Strategie complexă adoptată de premierul Grindeanu, sinceritate naivă, argumente dubioase din retorica altor zone politice, șah la PSD și la Liviu Dragnea

BUCUREȘTI, 15 iun — Sputnik. Așteptata demisie a premierului României, Sorin Grindeanu, nu s-a mai produs. Nici demisia din partid, anunțată pe diverse canale. La o oră târzie de noapte, Sorin Grindeanu a anunțat că nu se cramponează de scaun, dar că va demisiona doar când președintele Klaus Iohannis va desemna un nou premier de la PSD.

Sorin Grindeanu a pozat într-un apărător al PSD, a "sutelor de mii de membri", în opoziție cu CExN, care "nu reprezintă" întreg PSD. Am 21 de ani în partid, nu demisionez din partid, vreau să am garanția că acest partid care a câștigat alegerile va avea în continuare guvernul, a declarat cu emfază premierul.

Presa a sesizat imediat cercul vicios pe care îl creează premierul, în sensul că președintele României nu poate desemna un alt premier și nu poate iniția negocieri pe această temă atât timp cât există un premier în funcție. Răspunsul lui Grindeanu la această observație a fost nu numai ambiguu, dar a și încercat să paseze importantul aspect către PSD. Ei mi-au cerut demisia fără să ofere garanții că PSD va avea premierul, ei să rezolve problema. "Eu vreau garanții", a repetat premierul.

Президент РФ В. Путин дал интервью французскому изданию Le Figaro - Sputnik Moldova
Mesajul lui Vladimir Putin pentru România. Se încalcă echilibrul geostrategic

Dacă ar accepta o nominalizare din partea lui Iohannis? Întrebat, premierul a evitat răspunsul, dar a mulțumit, în urma altor întrebări, celor care l-au susținut, inclusiv lui Victor Ponta, Adrian Năstase, dar și manifestanților din Piața Victoriei, care până de curând i-au cerut demisia.

Ca o concluzie — cărui fapt se datorează retragerea sprijinului politic guvernului? Dorinței unui om de a concentra în mâinile sale toată puterea, este explicația premierului.

Potrivit presei din România, Comitetul Executiv Național al PSD a votat, miercuri, în unanimitate, retragerea sprijinului politic pentru Cabinetul Sorin Grindeanu, iar șeful Partidului, Liviu Dragnea a anunțat că toți membrii PSD din Guvern și-au prezentat demisiile, urmând să fie format un nou guvern. Doar că premierul Grindeanu a refuzat să-și prezinte demisia. În acest context, unii spun însă că Sorin Grindeanu poate să rămână premier întregul mandat, deoarece demisia nu devine efectivă fără semnătura premierului.

Fluxul de știri
0