Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Previziunile se adeveresc: cum va evolua cursul leului moldovenesc

© Sputnik / Мирослав Ротарькурс валют
курс валют - Sputnik Moldova
Abonare
Ce se întâmplă cu leul moldovenesc, care este situația pe piața valutară și ce spune Bănca Națională a Moldovei?

CHIȘINĂU, 14 iun — Sputnik. Tendințele înregistrate pe piața valutară din Moldova îi uimesc nu doar pe cetățenii simpli, ci și pe profesioniștii care își câștigă existența din asta.

Comportamentul dolarului american îi șochează pe „valutiști". Înșiși actorii de pe piața valutară prezic că, deocamdată, dolarul SUA va continua să cedeze în față leului, fapt confirmat și de datele Băncii Naționale a Moldovei. Cursul oficial al leului moldovenesc pentru miercuri, 14 iunie, este de 18,19 lei. Valuta națională s-a apreciat cu încă un ban. Apropo, la începutul lunii mai dolarul SUA putea fi cumpărat cu 19,25 lei, iar la începutul anului — cu 20 de lei.

La băncile moldovenești dolarul este cumpărat cu 18,07 — 18,13 lei și vândut cu 18,16 — 18,25.

„Cel mai probabil, tendința de depreciere a dolarului se va menține în continuare, dar în curând totul se poate  schimba. Cursul depinde de ceea ce se întâmplă pe arena internațională. Deocamdată însă oamenii caută cel mai favorabil curs valutar pentru a schimba cât mai convenabil banii", a menționat unul dintre participanții la piața valutară.

банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Din 27 iunie, moldovenii nu vor mai putea schimba atât de simplu valuta

Mulți experți în economie consideră că aprecierea valutei naționale nu este profitabilă. Explicația este simplă: leul puternic, oricât de paradoxal ar părea, consolidează rețelele comerciale și este convenabil pentru importatori, pentru dealeri, însă este în defavoarea producătorului. Economiștii susțin ca este mai rezonabil să ne păstrăm economiile în diferite valute.

Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Economiei, de la începutul anului 2017 valuta națională s-a apreciat cu 3,6% față de dolarul SUA, iar față de euro s-a depreciat cu 0,5%.

Anterior, Banca Națională a explicat că scumpirea leului este legată de surplusul de valută pe piață (oferta mare de valută din partea populației și a exportatorilor a depășit cererea și necesitățile importatorilor).

Dolarul însă, potrivit Băncii Naționale, cedează și în raport cu alte valute regionale (leul românesc și rubla rusească). Pe parcursul a trei luni a fost înregistrată o creștere a transferurilor bănești practic cu 13% față de indicatorii perioadei similare a anului trecut. La fel ca în 2016, ritmul creșterii exporturilor depășește indicii importurilor. Sporirea exporturilor producției autohtone în UE a dus la creșterea cotei monedei euro în comerțul extern. De aceea, leul moldovenesc s-a apreciat mai puțin față de euro decât față de dolarul SUA.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0