Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Din 27 iunie, moldovenii nu vor mai putea schimba atât de simplu valuta

© Sputnik / Miroslav Rotariбанкноты номиналом 200 лей
банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Din 27 iunie se va schimba procedura de convertire a dolarului și euro la casele de schimb valutar din Republica Moldova

Urmăriți ultimele știri:

Persoanele fizice din Moldova care vor schimba în valută străină de la 5 mii de lei în sus, la casele de schimb valutar din țară, vor fi tratate ca potențiali finanțatori ai terorismului. Aceasta reiese dintr-un proiect de lege cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțarea terorismului, discutat marți în cadrul unei merse rotunde organizată de Comisia parlamentară securitate, apărare și ordine publică.

Ședința parlamentului 08 iunie 2019 - Sputnik Moldova
Politică
În Parlament a demarat procedura de alegere a președintelui Legislativului

Documentul a fost votat de Parlament în prima lectură. După aprobarea în prima lectură, pe marginea proiectului au fost înaintate circa 150 de amendamente, propuneri și obiecții. Membrii Comisiei au stabilit data limită de prezentare a propunerilor – 19 iunie. Ulterior, proiectul definitivat urmează să fie dezbătut și votat, în lectură finală, de plenul Parlamentului.

”Proiectul definește un șir de noțiuni noi, precum și entitățile care urmează să sesizeze Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor. Astfel, entități raportoare sunt instituțiile financiare, unitățile de schimb valutar, agenții imobiliari, avocații, notarii, Serviciul vamal, furnizorii de servicii poștale, de audit și contabilitate”, a declarat viceministrul Justiției, Nicolae Eșanu.

”În proiect se prevede ca la schimbul valutar de până la 5 mii de lei să fie prezentat buletinul de identitate, iar de la 5 mii de lei în sus casele de schimb valutar trebuie să înregistreze identitatea persoanei care a schimbat banii”, a mai declarat în fața deputaților viceministrul Justiției, Nicolae Eșanu.  

Deputații au salutat inițiativa de a prezenta buletinul de identitate la schimbul valutar, dar au solicitat autorilor proiectului să majoreze suma de la care cetățeanul trebuie să fie înregistrat la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Deputații le-au mai propus autorilor proiectului de lege cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțarea terorismului să revadă ”imunitatea exagerată” care este acordată Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor.

Documentul urmează să fie dezbătut și aprobat în lectură finală de Parlamentul Moldovei.

În cazul în care proiectul va fi votat, legea va intra în vigoare din 27 iunie 2017.

Fluxul de știri
0