Пожар - Sputnik Moldova
Accidente
Sputnik Moldova vă prezintă operativ informații despre accidente, incendii și alte întâmplări care se produc în țară. Urmăriți portalul nostru pentru a afla primii știri de ultimă oră.

"Greșeli de moarte" pe care ar trebui să le evite șoferii

© Sputnik / Alexei Nikolskiy / Accesați arhiva multimediaАвтомобильная пробка на Садовом кольце
Автомобильная пробка на Садовом кольце - Sputnik Moldova
Abonare
Deși unii ar putea considera că nu comit nimic grav, nerespectarea unor reguli de securitate poate avea consecințe dintre cele mai grave și chiar pot provoca adevărate tragedii

CHIȘINĂU, 13 iun — Sputnik. Statistica accidentelor de circulație care au loc în lume este nemiloasă. Cauza acestora rezidă uneori în nerespectarea unor reguli elementare de securitate.

Există mai multe greșeli, evitarea cărora de către șoferi ar face circulația pe șosele mai sigură și chir ar salva vieți. O listă de 10 astfel de greșeli a fost publicată de prestigioasa revistă Forbes, potrivit perfect-ask.com. La elaborarea ei, experții s-au bazat pe numeroase date statistice colectate din mai multe țări

Iată care sunt cele 10 "greșeli de moarte":

Accident pe strada Negruzzi din municipiul Chișinău - Sputnik Moldova
Află în ce zile din an să nu scoți mașina din curte - risc sporit de accidente

1. Conducerea automobilului în stare de ebrietate

Probabil aceasta este cea mai mare problemă pentru fiecare țară. În fiecare an, în SUA, în accidente rutiere decedează 40.000 persoane. În 40% de cazuri sunt vinovați șoferii în stare de ebrietate. Cel mai des se urcă la volan persoane între vârstele de la 16 la 24 de ani, iar la fiecare 2 minute în America au loc accidente cu implicarea șoferilor în stare de ebrietate.

2. Scrierea sms-urilor în timp ce conduceți

La prima vedere pare non-sens. Cum poți scrie sms la volan, dacă deseori este incomod să vorbești la telefon? Însă cifrele vorbesc de la sine. În fiecare an, în SUA au loc de la 4.000 până la 8.000 de accidente rutiere cauzate de șoferii neatenți. Aici se încadrează și scrierea mesajelor. Autoritățile fac tot posibilul pentru a evita aceste cauze. Președintele SUA a semnat un ordin care interzice scrierea sms-urilor în timp ce se conduce automobilul.

3. Stările emoționale și agresivitatea

Conform datelor Organizației americane de automobile cel puțin 1.5 mii de persoane au decedat sau au fost grav răniți din cauza certurilor în trafic, reglării de relații, precum și a agresivității la volan.

4. Refuzul de a folosi scăunele pentru copii

În mediu, în SUA, în fiecare zi decedează 4 copii cu vârsta cuprinsă între 2-4 ani și mai mult de 500 sunt răniți. Specialiștii motivează prin faptul că părinții refuză instalarea scăunelelor pentru copii sau cuplarea centurii de siguranță.

5. Depășirea limitei de viteză

Viteza excesivă, în special pe vreme nepotrivită și condiții de vizibilitate redusă, constituie 13% din numărul total al accidentelor și 33% din toate accidentele soldate cu morți. Șoferii trebuie să ia în considerație toți factorii, atunci când aleg regimul de viteză. Din păcate, deplasarea rapidă și cu viteză excesivă este foarte actuală pentru țara noastră.

6. Ignorarea condițiilor meteorologice

Aceste punct este strâns legat de cel precedent. Ceață, ploaie, înserare toate astea pot provoca accidente. Aceeași situație este în cazul întârzierii de a schimba anvelopele de la cele de iarnă, la cele de primăvară.

7. Călătoria fără centura de siguranță

Авария на трассе Кишинев-Скулены - Sputnik Moldova
Topul mașinilor în care riști să mori în caz de accident

Cuplați neapărat centura de siguranță. Toți pasagerii ar trebui să facă acest lucru. Conform statisticilor unei reviste, în SUA centura de siguranță a ucis mai mult de 211 mii de vieți în 30 de ani.

8. Conducerea cu lentile expirate

Titlul vorbește de la sine. Americanii folosesc mai des lentile de contact decât ochelari. Lentilele expirate sau deteriorate pot denatura vederea, precum și pot înrăutăți vederea seara și noaptea.

9. Conducerea în stare de oboseală

Acest moment este, de asemenea, periculos. Din cauza oboselii șoferului este afectată atenția și puterea de concentrare. Planificați-vă călătoria, în special dacă este de lungă durată. Nu uitați să faceți pauze, iar dacă vă simțiți obosiți opriți-vă și odihniți-vă. Mai bine pierdeți puțin timp pentru somn, decât propria viață sau a altcuiva.

10. Nerespectarea regulilor de circulație și îngrijirea automobilului

Regulile sunt scrise pentru a fi respectate. Ele nu au fost scrise pur și simplu doar pentru a fi, ele sunt bazate pe evenimente reale care au avut urmări mortale. Respectarea regulilor de circulați, precum și îngrijirea automobilului, pot cu siguranță evita comiterea accidentelor rutiere.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0