Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Află în ce zile din an să nu scoți mașina din curte - risc sporit de accidente

© Facebook / Олег ВалерьевичAccident pe strada Negruzzi din municipiul Chișinău
Accident pe strada Negruzzi din municipiul Chișinău - Sputnik Moldova
Abonare
Gradul de pericol la care sunt expuși conducătorii auto este diferit nu doar în funcție de calitatea mașinii, ci și de perioada în care se deplasează

CHIȘINĂU, 10 mai — Sputnik. Specialiștii afirmă că există perioade ale anului în care suntem mai predispuși la accidente rutiere, în condițiile în care mașina este considerată cel mai riscant mijloc de transport.

Cu părere de rău, accidentele rutiere se produc zilnic, însă studiile au arătat că există perioade în care ar trebui să manifestăm o atenție sporită în trafic, informează bebetex.ro, care se referă și la modurile în care ar putea fi prevenite tragediile.

Авария на трассе Кишинев-Скулены - Sputnik Moldova
Topul mașinilor în care riști să mori în caz de accident

În opinia experților, esențial este să respectăm regulile de circulație, să fim atenţi în trafic, dar și să ținem cont de perioadele deosebit de periculoase pentru șoferi.

Una dintre aceste perioade este cea a sărbătorilor de iarnă.

Crăciunul este timpul când toată lumea vrea să ajungă acasă, astfel că șoselele sunt extrem de aglomerate. La fel și străzile din oraș, pentru că toți sunt în căutarea cadourilor, sunt grăbiți să facă ultimele cumpărături, iar această grabă duce la numeroase accidente auto, cauzate de neatenție, stres şi oboseală. La acestea se mai adaugă și condițiile meteo nefavorabile, care sunt caracteristice acestei perioade. Iar ninsoarea şi viscolul pot pune în dificultate chiar şi un şofer cu experienţă, aşa că aceștia trebuie să fii atent si să aibă răbdarea necesară pentru a ajunge cu bine la destinaţie.

Specialiștii recomandă o bună planificare a tot ce urmează să fie realizat în această perioadă, iar alegerea cadourilor și cumpărăturile principale să fie făcute din timp, pentru a evita aglomerația și a conduce fără griji.

Pericolul pentru șoferi persistă și de Revelion.

Mașina Poliție patrulare - Sputnik Moldova
Societate
1 Mai sângeros: morți pe șosele și șoferi cu dosare penale

Asta pentru că ajunul Anului Nou reprezintă un motiv de distracţie pentru majoritatea oamenilor. În această perioadă unii şoferi sunt prea entuziasmaţi de venirea noului an şi uită să respecte regulile impuse de lege în ceea ce privește consumul de alcool pe durata șofatului. Din nefericire, alcoolul este una dintre principalele cauze ce duc la accidente.

Specialiștii recomandă atenție maximă deoarece, chiar și cei care nu sunt adepții unor astfel de obiceiuri periculoase şi ilegale, trebuie să țină cont de faptul că sunt alţi şoferi ce le pot pune viața în pericol. Dacă trebuie neapărat să călătorim în această perioadă, trebuie să fim atenți la șoferii ce par a avea un comportament deviant. De asemenea, nu trebuie să uităm de condiţiile meteo care ar putea reprezenta un alt pericol.

Lunile de vară vin cu alte provocări. Dacă pentru cei care stau în oraş traficul este unul lejer pe timpul verii, nu acelaşi lucru se poate spune despre autostrăzi şi drumuri naţionale. Având în vedere că elevii şi studenţii se află în vacanţă şi că vara este anotimpul concediilor, şansele ca un accident rutier să se întâmple sunt mai mari decât în alte perioade. În aceste luni, la volanul multor mijloace de transport se ală tinerii, majoritatea neavând experienţă în condus.

Din aceste considerente, este important să ne înarmăm cu multă răbdare, să circulăm cu o viteză regulamentară şi să fim atent la participanţii în trafic, pentru a fi siguri că vom petrece o vacanţă cât mai plăcută alături de familie.

Morgă - Sputnik Moldova
Societate
Șoferi beți la volan, obligați să muncească la o morgă - detalii șocante

Situația este valabilă și pentru zilele de weekend, pe care le așteptăm cu toţii pentru a ne relaxa împreuna cu familia sau pentru a rezolva o parte dintre chestiunile pentru care nu avem timp în restul săptămânii. Sâmbăta şi duminica fluxul de maşini este mai mare, iar oamenii sunt mai obosiţi după o săptămână de muncă. De aceea este important să avem grijă, mai ales în cazul unor condiţii meteo nefavorabile.

Dacă planificăm o excursie în week-end, este recomandat să fim odihniți şi să avem răbdarea necesară.

Pericole pentru șoferi există și în orele de vârf. Este vorba de acele perioade ale zilei de la 7:00 — 9:00 dimineaţa si de la 16:00-18:00 seara în care fluxul de maşini este mai mare. Cu toţii plecăm sau ne întoarcem de la muncă, ne conducem copiii la şcoală sau ne ocupăm de cumpărături. Aglomeraţia şi dorinţa de a ajunge la destinaţie cât mai repede pot să afecteze modul nostru de a conduce şi să ne reducă atenţia.

În această situație este recomandată găsirea unor variante alternative la drumul principal şi respectarea regulile de circulaţie.

Prin urmare, există numeroase perioade în care atenţia şi răbdarea şoferilor sunt puse la încercare. Important este ca aceștia să nu uite să respecte regulile de circulaţie, să fii atenți la participanţii în trafic, dar şi să achiziţioneze un scaun auto pentru ca cei mici să fie în siguranţă pe parcursul călătoriilor.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0