Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Știați că aceste este organul cel mai afectat de lipsa somnului

© Fotolia / Yuri ArcursМужчина просыпается после сна
Мужчина просыпается после сна - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
În timpul somnului, toxinele sunt eliminate, iar o parte din această muncă le revine microgliilor, care ingerează resturile de celule moarte din creier

CHIȘINĂU, 10 iun – Sputnik. Lipsa somnului ne afectează întreg organismul. Dar cel mai afectat este creierul, iar un nou studiu spune că, private de somn, celulele neuronale se autoconsumă.

Дорогомиловский рынок - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Îţi plac bananele. Ce se întâmplă cu creierul atunci când consumi acest produs

În timpul somnului, toxinele sunt eliminate, iar o parte din această muncă le revine microgliilor, care ingerează resturile de celule moarte din creier. Şi astrocitele, cele mai mari celule din ţesutul nervos, pun umărul la treabă. Ele taie sinapsele leneşe, ca să ajute creierul să se reîncarce, potrivit Digi24, care citează revista New Scientist.

La şoarecii odihniţi, astrocitele au fost active în proporţie de 6%. Spre comparaţie, la cei care nu au dormit cinci zile, activitatea celulelor stelate a fost de 13,5%. Experţii Universităţii Politehnice Marche din Italia spun că, din cauza lipsei somnului, celulele sunt forţate să se activeze şi ajung astfel să mănânce sinapsele funcţionale.

© Sputnik / Nicolai KibichTotul despre somn: informații, rețete, sfaturi
Totul despre somn: informații, rețete, sfaturi - Sputnik Moldova
Totul despre somn: informații, rețete, sfaturi
Fluxul de știri
0