Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Liberalul Munteanu i-a supărat rău pe vânătorii moldoveni

© Sputnik / Мирослав РотарьПротест 24 апреля 2016
Протест 24 апреля 2016 - Sputnik Moldova
Abonare
La ”apus de carieră” ex-ministrul Mediului, Valeriu Munteanu, a decis să-i ignore pe toți - pe vânători, pescari, și chiar pe savanți.

CHIȘINĂU, 8 iun — Sputnik. Pe data de 30 mai, ultima sa zi în care s-a mai afla în funcția de ministru al Mediului, Valeriu Munteanu a semnat proiectul unei hotărâi de Guvernului cu privire la vânătoarea în sezonul 2017 — 2018. Potrivit acestui document, în perioada respectivă va fi interzisă vânătoarea la specii de interes cinegetic, inclusiv iepuri, cerbi, bursuci, potârnichi, fazani, prepelițe, porumbei, rațe etc., cu excepția vulpilor și mistreților din fondurile forestiere arendate.

În nota informativă la proiect se menționează că motivul adoptării unei astfel de decizii ar fi numărul mic al acestor animale.

Luând cunoștință de proiectul respectiv, conducerea Societății Vânătorilor și Pescarilor din Moldova și-a exprimat dezacordul cu acest document, în numele celor peste 15 mii de vânători și pescari din țara noastră.

Подсадная дичь - залог успешной охоты - Sputnik Moldova
Societate
Vânătorii din Moldova: interzicerea vânatului animalelor sălbatice este alogică

„Considerăm că proiectul dat este părtinitor, întocmit în grabă și urmărește scopuri ascunse, iar propunerea de a interzice vânatul este una inventată și nu se bazează pe rezultatele reale ale evidenței de primăvară a speciilor de animale de vânat. Aceste date ar permite să se tragă o concluzie privind oportunitatea permiterii sau interzicerii vânatului", au menționat reprezentanții Societății Vânătorilor și Pescarilor din Moldova.

Totodată, însuși fostul ministru Munteanu s-a adresat Societății Vânătorilor și Pescarilor din Moldova cu rugămintea de a-i fi prezentate, până la data de 5 iunie curent, informația privind evidenței de primăvară a numărului de animale sălbatice care populează 90 la sută din suprafața fondului de vânătoare din țară, ceea ce echivalează cu 2,5 milioane de hectare. În scrisoarea sa adresată conducerii Societății, Munteanu a subliniat că această informație este necesară anume pentru elaborarea hotărârii cu privire la sezonul de vânătoare. Ex-ministrul a semnat însă documentul fără a mai aștepte informația pe care ar fi trebuit să se bazeze acest document.

Totodată, articolul 34 al Anexei Nr.1 din Legea regnului animal obligă Ministerul Mediului să țină cont de rezultatele evidenței de primăvară a numărului principalelor specii de animale sălbatice, precum și de opiniile Agenției „Moldsilva", Academiei de Științe a Moldovei și Societății Vânătorilor și Pescarilor din Moldova.

Vulpe împușțcată - Sputnik Moldova
Societate
O imoralitate la vânătoare

Din păcate, această prevedere legală a fost încălcată în mod grosolan și ignorată totalmente de fostul ministru. Nu au fost luate în considerare nici opiniile Societății, nici cele ale savanților.

Această poziție a lui Valeriu Munteanu și lipsa acestuia de memorie nu provoacă doar nedumerire, ci confirmă o dată în plus atitudinea preconcepută a ex-ministrului liberal față de Societatea Vânătorilor și Pescarilor.

„În opinia noastră, proiectul semnat de fostul ministru nu este altceva decât o provocare și denotă dorința acestuia de a crea tensiuni în societate, de a provoca o nemulțumire generală și a-i determina pe vânători să iasă la proteste. Am fost nevoiți să ne adresăm prim-ministrului Pavel Filip cu rugămintea de a interveni în situația creată și de a respinge proiectul de hotărâre prezentat Guvernului de către ex-ministrul Mediului Valeriu Munteanu. Totodată, am discutat această chestiune cu specialiștii de la Ministerul Mediului, cu savanții de la Institutul de Zoologie al AȘM, cu reprezentanții Societății Vânătorilor și Pescarilor și ai Agenției „Moldsilva", a comunicat pentru Sputnik președintele Societății Vânătorilor și Pescarilor din Moldova, Oleg Ciocoi.

Acesta a adăugat că Societatea Vânătorilor și Pescarilor a expediat deja Ministerului Mediului un aviz negativ la acest proiect, cu propunerea de a fi introduse schimbări și a permite vânătoarea unor specii de animale sălbatice.

„Aceste propuneri se bazează pe rezultatele evidenței speciilor de animale sălbatice care a fost efectuată în această primăvară cu participarea specialiștilor Societății, ai Inspectoratului Ecologic de Stat și savanților Institutului de Zoologie al Academiei de Științe ", a subliniat Ciocoi.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0