Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Parlamentul Republicii Moldova operează schimbări în statutul Găgăuziei

© Sputnik / Miroslav RotariGăgăuzi
Găgăuzi - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
UTA Găgăuz-Yeri va avea un statut special în cadrul componenței teritoriale a Republicii Moldova

CHIȘINĂU, 7 iun – Sputnik. Legea privind organizarea administrativ-teritorială a Republicii Moldova ar putea fi completată cu un articol nou care stabilește statutul special al UTA Găgăuz-Yeri. Comisia Juridică, Numiri și Imunități a Parlamentului a aprobat, în ședința de miercuri, un proiect de modificare a legislației în acest sens.

Potrivit proiectului, Găgăuzia este o unitate teritorială autonomă cu un statut special care, fiind o formă de autodeterminare a găgăuzilor, este parte integrantă şi inalienabilă a Republicii Moldova şi soluţionează de sine stătător, în limitele competenţei sale, potrivit prevederilor Constituţiei Republicii Moldova şi Legii privind Statutul Juridic Special al Găgăuziei, în interesul întregii populaţii, problemele cu caracter politic, economic și cultural.

Gagauzia - Sputnik Moldova
Guvernul are un plan pentru Găgăuzia

Proiectul prevede că soluţionarea problemelor organizării teritoriale a Găgăuziei, stabilirii şi modificării categoriei localităţilor, a hotarelor raioanelor, oraşelor şi satelor, denumirilor lor ţine de competenţa Adunării Populare, în condiţiile legii.

Documentul se înscrie în pachetul de propuneri legislative elaborat de grupul de lucru pentru asigurarea a funcţionalităţii unităţii teritoriale autonome Găgăuzia, pentru ajustarea prevederilor legislative ale Republicii Moldova referitoare la statutul special al UTA Găgăuzia.

Proiectul a fost aprobat și de Comisia Administrație Publică, Dezvoltare Regională, Mediu și Schimbări Climatice și urmează a fi dezbătut și votat de plenul Parlamentului.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0