CHIȘINĂU, 7 iun — Sputnik. Din 12 iunie, care și-au planificat să meargă la odihnă în statele membre ale UE ar putea avea o surpriză neplăcută la trecerea hotarului cu România. Este foarte probabil că la punctele de control se vor crea cozi imense din cauza fluxului mare de cetățeni ucraineni care se vor grăbi să profite de ridicarea regimului de vize cu Uniunea Europeană.
Chiar și experții ucraineni recunosc că, după ridicarea regimului de vize, timp de o lună, autorităților frontaliere le va fi greu să facă față fluxului de călători, care, cel mai probabil, va fi unul mare. În primul rând, multe persoane nu cunosc regulile de trecere a frontierei, iar în al doilea rând, persoanele care nu au avut anterior vize vor fi privite cu multă suspiciune de către polițiștii de Frontieră. Aceștia le vor solicita cetățenilor ucraineni să prezinte dovadă ca ua rezervat un loc la hotel, că au asigurare medicală, bilete retur și alte acte. În al treilea rând, există probabilitatea creșterii fluxului persoanelor care vor dori să plece la muncă.
În luna mai, presa ucraineană scria că aproximativ 3,3 milioane de ucraineni au primit pașapoarte biometrice care sunt necesare călătoriei fără vize în Uniunea Europeană.
Consiliul European a aprobat liberalizarea regimului de vize cu Ucraina în data de 11 mai.
Cetățenii Republicii Moldova pot să evite pierderea timpului în traficul încărcat la frontiere cu ajutorul aplicațiilor Poliției de Frontieră din România și Serviciului Vamal al Republicii Moldova.
Este vorba de aplicații online, datorită cărora poţi să urmăriți pe viu cât de încărcat este fiecare punct vamal.
Pe pagina oficială a Serviciului Vamal al Republicii Moldova pot fi urmărite imaginile video on-line de la unele posturi vamale, dar și numărul de unități de transport aflate în așteptare. În cazul în care informația oferită de site nu este suficientă, aveți posibilitatea să consultați un call-center al Serviciului Vamal, unde veți obține informația necesară.
Poliția de Frontieră din România oferă o hartă interactivă, care informează cât ar putea dura așteptarea la fiecare post vamal, atât la intrare, cât și la ieșire. De asemenea, există și posibilitatea filtrării unităților de transport conform tipologiei (autoturisme, camioane etc). Posturile vamale însemnate cu roșu sunt cele în care așteptarea poate dura mai mult de o oră, cele însemnate cu galben au o perioadă de așteptare între 30 de minute și o oră, iar cele de culoare verde au o perioadă de așteptare de cel mult o jumătate de oră.
Poliția de Frontieră oferă și consultații non-stop la telefon.
Site-ul Serviciului Vamal al Ucrainei nu oferă date cu privire la unități de transport, însă oferă posibilitatea de a urmări situația la posturile vamale prin intermediul webcam-urilor.
Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.
Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>
Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>
Urmărește-ne pe rețelele de socializare:
|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|