Muntenegru a devenit oficial membru al NATO

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Muntenegru a aderat la NATO în cadrul ceremoniei oficiale desfășurate la Washington, devenind una dintre cele mai slabe, din punct de vedere militar, țări-membre ale Alianței, care are și cel mai mic buget militar

CHIȘINĂU, 6 iun — Sputnik. Muntenegru a deveni oficial al 29-lea membru al NATO. Ceremonia a avut loc în clădirea Departamentului de Stat al SUA, în prezența secretarului general al Alianței, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg on Relations With Russia:  NATO Does Not Seek Confrontation - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Stoltenberg: Biroul de legătură NATO de la Chișinău nu va fi o bază militară

În cadrul festivității, ministrul de Externe al Muntenegrului, Srdan Darmanovic, a transmis adjunctului secretarului de Stat al SUA, Tomas Shannon, documentul cu privire la aderarea țării la NATO, transmite RIA Novosti. Conform Acordului Nord-Atlantic (de la Washington), aderarea țării la Alianță are loc prin transmiterea spre păstrare Guvernului SUA, de către țara respectivă, a documentului de aderare.

Aderarea Muntenegrului la NATO este prima extindere a Alianței după 2009, când au devenit membre ale alianței Albania și Croația.

Calea spre aderarea la NATO a Muntenegrului a durat 11 ani. A început în 2006, când țara s-a desprins de Serbia. La 28 aprilie 2017, Parlamentul Muntenegrului a aprobat legea cu privire la calitatea de membru al NATO.

NATO nu ascunde faptul că și-a deschis larg ușile pentru Muntenegru datorită poziției strategice importante a acestei țări. Doar, odată cu aderarea Muntenegrului, Alianța își va definitiva controlul asupra litoralului Mării Adriatice, deoarece celelalte țări — Italia, Slovenia, Croația și Albania — sunt deja membre ale NATO.

Citiţi, priviţi, ascultaţi Sputnik Moldova în limba maternă — accesaţi aplicaţiile mobile pe Smartphone-uri şi tablete.

Accesaţi aplicaţiile pentru iPhone >>

Accesaţi aplicaţiile pentru Android >>

Urmărește-ne pe rețelele de socializare:

|Sputnik Moldova pe Facebook |@sputnikmoldova pe Twitter |Sputnik Moldova pe VK| |Sputnik Moldova pe OK |Sputnik Moldova pe GPlus+|

Fluxul de știri
0